Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Globalna euforija gurnula Crobex na deset posto

Prošlotjedno trgovanje možemo opisati kao veliku poplavu optimizma te iznimnu zainteresiranost ulagača za gotovo svim dionicama koje kotiraju na burzi. Posljedica svega toga jest fantastičan promet u iznosu od 388,8 milijuna kn te Crobexov uzlet od 10,1 posto.

Prošlotjedno trgovanje možemo opisati kao veliku poplavu optimizma te iznimnu zainteresiranost ulagača za gotovo svim dionicama koje kotiraju na burzi. Posljedica svega toga jest fantastičan promet u iznosu od 388,8 milijuna kn te Crobexov uzlet od 10,1 posto.

Naš je indeks upio velik dio euforije koja se prelila s europskih na našu burzu te je prešao psihološku granicu od 2000 bodova te tjedan zaključio na 2144 bodova. Gotovo su svi sektori ostvarili dobitke i tržište je buknulo u pozitivnom smislu bez obzira na to što je to pomalo neobjašnjivo s makroekonomskog aspekta, kao i s aspekta fundamenata kompanija.

Pozitivan impuls

Mnogi su u pojedinim pokazateljima koji su izašli ovaj tjedan vidjeli početak oporavka svjetskoga gospodarstva pa su povećanje narudžbi trajnih dobara u SAD-u te rast povjerenja potrošača i te kako utjecali na plusove najeminentnijih indeksa. Poboljšalo se i poslovno ozračje u njemačkim tvrtkama, dosegnuvši pritom najvišu razinu u šest mjeseci, što je upućuje na zaključak da najveće europsko gospodarstvo možda izlazi iz recesije.

Međutim, na europskoj razini i dalje padaju industrijske narudžbe i ovaj su se put spustile za 0,8 posto.

Građevinski sektor najviše rastao

Na prvom se mjestu na ljestvici dionica koje su najviše zanimanje pobudile kod investitora postavio HT pa je na 60,8 milijuna ukupne vrijednosti transakcija porastao za blagih 1,9 posto. Ulogu je pobjednika među sektorima definitivno ponio građevinarski, čiji su gotovo svi predstavnici osim Hidroelektre dvoznamenkasto porasli.

Ingra je poskupjela najviše, za 24,3 posto, a IGH i Dalekovod uzletjeli su za 22 odnosno 11,6 posto. Hidroelektra je nakon nevjerojatnog rasta od 90 posto u proteklih mjesec dana ipak ovaj tjedan izgubila 8,4 posto i završila trgovanje u petak na 380,38 kn.

Uljanik ponovo najuspješniji u brodogradnji

Brodari su također imali vrlo uspješan tjedan te su zabilježili snažne skokove u cijeni. Na njihove je pozitivne performanse utjecao i konstantni rast Baltic Dry Indexa.

Najveći je pozitivni pomak ostvarila Uljanik-plovidba, 42,7 posto, dočim je Jadroplov na 17,8 milijuna kn prometa zabilježio rast od 24,8 posto, na 214,96 kn. Atraktivan je plus od 24,3 posto ostvarila i Atlantska plovidba te pritom zapisala 45,8 milijuna kn ukupne vrijednosti trgovanja. (Diana Knezović brokerica je i investicijska savjetnica u Ilirika vrijednosnim papirima)

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Ako promatramo poslovne pothvate jedan od ključnih načina kako bismo se izdvojili, odnosno bili bolji od konkurencije temelji se na marketinškim komunikacijama.

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Ekonomija

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 6,3 milijarde kuna, što je rast od šest posto.

Izdvojeno

Dok su drugi inertni… ove kompanije rastu, izlazeći iz krize zdravije i bogatije nego kad je počeo pad.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.