Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Globalna reakcija na krizu – pad preuzimanja i spajanja od 33 posto

Kraj prvoga kvartala donosi prve zaokružene osvrte na kriznu godinu. Velike kompanije većinom su odustale su od preuzimanja i “merginga” i usredotočile se na svoje dvorište, smanjivanje troškova, očuvanje tržišnih udjela i održavanje likvidnosti. Ekspanzija se očito ostavlja za bolja vremena, jer ovo tromjesečje donosi najslabiju aktivnost u tom sektoru u posljednjih šest godina.

Kraj prvoga kvartala donosi prve zaokružene osvrte na kriznu godinu. Velike kompanije većinom su odustale su od preuzimanja i "merginga" i usredotočile se na svoje dvorište, smanjivanje troškova, očuvanje tržišnih udjela i održavanje likvidnosti. Ekspanzija se očito ostavlja za bolja vremena, jer ovo tromjesečje donosi najslabiju aktivnost u tom sektoru u posljednjih šest godina.

Akvizicije i spajanja smanjeni su za 33 posto i iznose 444 milijarde dolara. Globalna kriza usporila je sklapanje sporazuma i ugrozila špekulativna preuzimanja investicijskih fondova, koji imaju velik udio u takvom poslovanju, prenosi Hina. Državne intervencije pri spašavanju poslovnih banaka nisu uspjele odagnati sumnje u gospodarski lošu godinu. David Livingstone iz Credit Suissea upozorava na i dalje veliku ovisnost spajanja i akvizicija o gospodarskim prognozama.

Manjak povjerenja koči gospodarstvo

– Općenito je prisutno manje povjerenja za poduzimanje strateških poteza, a problem je i dalje nedostupnost kredita na tržištima. Očekujemo da će se takva situacija uvelike zadržati i u ostatku godine – izjavio je Livingstone.

Kočnica velikih spajanja i preuzimanja jest slabost poslovnih banaka koje bi takve akvizicije trebale pratiti. Također, vrijednost dionica konstantno opada i kompanije su na oprezu jer je velika mogućnost kupnje mačka u vreći.

Farmaceuti i financijaši jedini aktivni

Dva najveća sporazuma ove godine koja vrijede četvrtinu kompletnih akvizicija u prvom tromjesečju 2009. godine bila su u farmaceutskoj industriji. Pfizerova akvizicija Wyetha za 64,5 milijardi dolara i Merckovo preuzimanje Schering Plougha za 45,9 milijardi dolara zaslužni su za najživahnije tromjesečje u tom dijelu.

Osim u farmaceutskom, izraženije aktivnosti spajanja i akvizicija zabilježene su i u financijskim sektoru. Treći po vrijednosti sklopljen sporazum zabilježen je u Velikoj Britaniji, pri čemu je britansko ministarstvo financija priskočilo u pomoć posrnulom Lloyds Banking Groupu injekcijom od 22,3 milijarde dolara.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.