Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Globalno gospodarstvo još krhko: Svjetska banka snizila procjene rasta u 2013.

Postupno ubrzavanje rasta globalnog gospodarstva Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, dok bi 2015. svjetsko gospodarstvo moglo porasti za 3,3 posto

Postupno ubrzavanje rasta globalnog gospodarstva Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, dok bi 2015. svjetsko gospodarstvo moglo porasti za 3,3 posto

Četiri godine nakon izbijanja globalne financijske krize, najgore je, čini se, prošlo, no globalno je gospodarstvo i dalje krhko, poručila je Svjetska banka u najnovijem izvješću o ekonomskim izgledima, u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini.

U jučer objavljenom izvješću Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini globalni bruto domaći proizvod (BDP) porastao 2,3 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 2,4 posto. To je znatno manje od 3 posto, koliko je Banka procjenjivala u izvješću iz lipnja prošle godine.

Postupno ubrzavanje rasta globalnog gospodarstva Svjetska banka očekuje u 2014. godini, kada bi BDP trebao ojačati 3,1 posto, dok bi 2015. svjetsko gospodarstvo moglo porasti za 3,3 posto.

„Oporavak koji je Banka lani očekivala vjerojatno će nastupiti tek krajem prvog i u drugom tromjesečju ove godine, a ne ranije“, kazao je Andrew Burns, vodeći autor izvješća o Globalnim gospodarskim izgledima.

Svjetska banka upozorila je da bi politička borba u SAD-u oko podizanja granice zaduživanja države i smanjivanja proračunske potrošnje mogla negativno utjecati na gospodarski rast, izazvati gubitak povjerenja u američku valutu i uznemiriti financijska tržišta.

“Neizvjesna politika u SAD-u već je oslabila rast. Ako zakonodavci ne uspiju dogovoriti te mjere, gubitak povjerenja u valutu i općenito povećanje tržišnih napetosti moglo bi smanjiti gospodarski rast SAD-a za 2,3 posto, a svijeta za 1,4 posto”, izjavio je Burns.

Banka je smanjila procjene ovogodišnjeg rasta i za zemlje u razvoju, koje su lani ostvarile najnižu stopu rasta u zadnjem desetljeću, 5,1 posto. Ove bi godine te zemlje mogle ostvariti gospodarski rast od 5,5 posto, dok je u lipnju prošle godine Banka očekivala rast od 5,9 posto.

Iduće godine gospodarski rast tih zemalja mogao bi ubrzati na 5,7 posto, a u 2015. na 5,8 posto.

Prije financijske krize u 2007., te zemlje u cjelini ostvarivale su gospodarski rast od otprilike 7,5 posto godišnje, a samo Kina od 10 posto.

Svjetska banka predviđa da će kineski gospodarski rast dosegnuti ove godine 8,4 posto, no da će do 2015. usporiti na 7,9 posto.

Usporedbe radi, rast u razvijenim gospodarstvima svijeta ove će godine dosegnuti svega 1,3 posto, pod pritiskom smanjivanja potrošnje, visoke nezaposlenosti te slabog potrošačkog i poduzetničkog raspoloženja, procjenjuje Svjetska banka.

Iduće godine njihove bi gospodarske aktivnosti mogle ojačati za 2 posto, a u 2015. za 2,3 posto.

U regiji Europe i srednje Azije stopa gospodarskog rasta prošle godine oštro je usporila na 3 posto, nakon 5,5 posto zabilježenih u 2011. godini. Ove bi godine, smatraju analitičari Svjetske banke, gospodarski rast u toj regiji mogao ubrzati na 3,6 posto, a u idućoj na 4,3 posto.

Srednjoročni izgledi za tu regiju, napominju u Banci, uvelike će ovisiti o napretku u rješavanju vanjskih i domaćih neravnoteža, nedostatne konkurentnosti i strukturnih ograničenja.

Inače, u regiju Europe i srednje Azije Svjetska banka uvrštava 21 zemlju s niskim i srednjim dohotkom, odredivši kao kriterij za uvrštenje na tu listu bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika ispod 12.276 dolara, ostvaren u 2010. godini.

Zbog toga su iz ovog izvješća za tu regiju isključene Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija, navode u Svjetskoj banci.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.