Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Godišnja inflacija u EU dodatno usporila u svibnju

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji u svibnju je dodatno smanjena dok je Hrvatska nakon tri mjeseca negativnih vrijednosti ponovo zabilježila pozitivnu godišnju stopu inflacije, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji u svibnju je dodatno smanjena dok je Hrvatska nakon tri mjeseca negativnih vrijednosti ponovo zabilježila pozitivnu godišnju stopu inflacije, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Eurostata.

U 28-članom EU godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u svibnju je tako smanjena na 0,6 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu, izvijestili su iz Eurostata. Na mjesečnoj razini zabilježen je blagi pad cijena, od 0,1 posto.

Usporedbe radi, u svibnju 2013. godine godišnja inflacija u EU iznosila je 1,6 posto, pokazuju podaci statističkog ureda EU-a.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u svibnju iznosila 0,4 posto, nakon što je prethodna tri mjeseca bilježila negativne vrijednosti. Tako je u travnju i ožujku iznosila minus 0,1 posto a u veljači minus 0,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

I na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u Hrvatskoj u svibnju porasle za 0,4 posto. U svibnju prošle godine godišnja inflacija iznosila je prema izračunu Eurostata 1,8 posto.

Među članicama EU-a isti rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je u svibnju u Irskoj, Italiji, i na Malti.

Najviše godišnje stope rasta među članicama EU-a u svibnju su zabilježene u Austriji i Luksemburgu, od 1,5 posto odnosno 1,4 posto. Nasuprot njima, najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Grčkoj, od 2,1 posto, i u Bugarskoj, od 1,8 posto.

I u 18-članoj eurozoni godišnja stopa inflacije u svibnju je dodatno smanjena, i to na 0,5 posto, s 0,7 posto u travnju, u skladu s prvom procjenom Eurostata objavljenom početkom lipnja. Na mjesečnoj razini cijene su blago smanjene, za 0,1 posto. U svibnju prošle godine godišnja inflacija iznosila je 1,4 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.