Građani ne odustaju od potrage za poslom

U situaciji kada se čini da je tržište rada (u potpunosti) stalo, građani ipak ne odustaju od traženja posla. Uz sve veću mogućnost rada od kuće i provođenja selekcijskih procesa online putem, kao i činjenicu da je prošli tjedan zabilježen rast potražnje za radnicima, posloprimci ne žele ostati pasivni akteri na tržištu.

Anketu o promjeni posla u vrijeme lockdowna je proveo portal MojPosao i u njoj je sudjelovalo više od 1600 ispitanika.

Većina je spremna potražiti novi posao

Bez obzira jesu li zaposleni ili ne, čak 85% ispitanika spremno je u ovoj situaciji tražiti (novi) posao.
Naravno, postotak ispitanika spremnih na traženje posla nešto je viši kod nezaposlenih građana nego kod onih koji i dalje rade.

Čak 94% nezaposlenih građana spremno je odmah krenuti u potragu za poslom, bez čekanja na stabilizaciju situacije. Razlog nije teško pogoditi, dio poslodavaca je uslijed krize primoran staviti ‘ključ u bravu’ i otpuštati radnike, zbog čega su neki ostali bez jedinog stabilnog izvora prihoda.

„Pošto ne znamo kako će se situacija s koronavirusom razvijati, iako postoji mogućnost povratka na prijašnje radno mjesto, voljela bih pronaći nosi posao u manje rizičnom sektoru“, jedan je od komentara ispitanika.

U iščekivanju ‘boljih vremena’

S druge strane ima i onih (6%) koji, iako nemaju posao, smatraju kako sad stvarno nije vrijeme za pronalazak posla:
„Gdje da sad nađem posao? Nemam auto, ne mogu putovati, a u bližoj okolici nitko ne zapošljava“.
Unatoč tome što imaju posao, tri četvrtine građana (77%) ne vidi trenutnu situaciju kao prepreku za pronalazak (boljeg) posla. Prvenstveno zato jer nisu zadovoljni plaćom (koja je u ovoj situaciji često smanjena), uvjetima koje imaju na trenutnom poslu ili su čak na prisilnom godišnjem pa imaju nesigurnu budućnost kod trenutnog poslodavca.
Četvrtina ispitanika (23%) koji su trenutno zaposleni smatraju kako sada nije vrijeme za traženje novog posla, što zbog epidemiološke situacije, što zbog potencijalne nesigurnosti novog posla.

Podijeli

Odgovori

Top