Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Građani ne odustaju od potrage za poslom

Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji, građani ne odustaju od traženja novog posla.

U situaciji kada se čini da je tržište rada (u potpunosti) stalo, građani ipak ne odustaju od traženja posla. Uz sve veću mogućnost rada od kuće i provođenja selekcijskih procesa online putem, kao i činjenicu da je prošli tjedan zabilježen rast potražnje za radnicima, posloprimci ne žele ostati pasivni akteri na tržištu.

Anketu o promjeni posla u vrijeme lockdowna je proveo portal MojPosao i u njoj je sudjelovalo više od 1600 ispitanika.

Većina je spremna potražiti novi posao

Bez obzira jesu li zaposleni ili ne, čak 85% ispitanika spremno je u ovoj situaciji tražiti (novi) posao.
Naravno, postotak ispitanika spremnih na traženje posla nešto je viši kod nezaposlenih građana nego kod onih koji i dalje rade.

Čak 94% nezaposlenih građana spremno je odmah krenuti u potragu za poslom, bez čekanja na stabilizaciju situacije. Razlog nije teško pogoditi, dio poslodavaca je uslijed krize primoran staviti ‘ključ u bravu’ i otpuštati radnike, zbog čega su neki ostali bez jedinog stabilnog izvora prihoda.

„Pošto ne znamo kako će se situacija s koronavirusom razvijati, iako postoji mogućnost povratka na prijašnje radno mjesto, voljela bih pronaći nosi posao u manje rizičnom sektoru“, jedan je od komentara ispitanika.

U iščekivanju ‘boljih vremena’

S druge strane ima i onih (6%) koji, iako nemaju posao, smatraju kako sad stvarno nije vrijeme za pronalazak posla:
„Gdje da sad nađem posao? Nemam auto, ne mogu putovati, a u bližoj okolici nitko ne zapošljava“.
Unatoč tome što imaju posao, tri četvrtine građana (77%) ne vidi trenutnu situaciju kao prepreku za pronalazak (boljeg) posla. Prvenstveno zato jer nisu zadovoljni plaćom (koja je u ovoj situaciji često smanjena), uvjetima koje imaju na trenutnom poslu ili su čak na prisilnom godišnjem pa imaju nesigurnu budućnost kod trenutnog poslodavca.
Četvrtina ispitanika (23%) koji su trenutno zaposleni smatraju kako sada nije vrijeme za traženje novog posla, što zbog epidemiološke situacije, što zbog potencijalne nesigurnosti novog posla.

Pročitajte još:

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Lifestyle

Često su ti energetski vampiri suradnici na poslu, članovi obitelji ili istog kruga prijatelja, pa ih ne možete izbjeći.

Novosti

U sljedećih pet godina količina novca koja će biti raspoloživa za start-upe bit će 10 puta veća nego je bila u proteklom razdoblju –...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.