Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Građani očekuju božićnicu u iznosu od 1.380 kn

Povodom nadolazećih blagdana, mnogi zaposlenici se nadaju isplati svojevrsne godišnje nagrade. Koliko građana očekuje ‘blagdansku’ nagradu i u kojem obliku, istražio je MojPosao na više od 300 ispitanika.

Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 1.380 kuna

Ove godine božićnicu očekuje 60% ispitanika, što je više nego prošle godine kada je istu očekivalo 55% ispitanika. Ispitanici koji ne očekuju ‘blagdansku’ nagradu kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (59%).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (87%) i to u prosječnom iznosu od 1.380 kuna što je za 121 kunu više nego prošle godine. Bon za kupovinu ove godine očekuje 30% ispitanih, dok ih se 19% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih tvrtki (80%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki (69%). Božićnici se najmanje nadaju ispitanici zaposleni u institucijama (55%).

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (79%) i srednjih (62%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri zaposlenici malih tvrtki (55%).

Prošle godine nas je razveselila božićnica u iznosu od 1.154 kune

Prošle godine božićnicu je dobilo 53% ispitanika, što je nešto više nego prethodne godine kada je 44% ispitanika bilo nagrađeno božićnicom.

Tim ispitanicima božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (71%) i to u prosjeku 1.154 kune, što je za 16% više nego 2014. godine kada je prosječna božićnica iznosila 999 kuna. Bon za kupovinu primilo je 39% zaposlenih, a 13% ih je dobilo poklon paket.

Prošle godine božićnicu su u najvećoj mjeri primili zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (76%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (70%). Božićnicu je dobilo 65% ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama, dok su zaposlenici hrvatskih institucija u najmanjoj mjeri dobili božićnicu (41%).

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Ove godine 55% ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, dok je u 2015. to smatralo čak 63% ispitanika.

Da je božićnica ‘pravo radnika’ najviše smatraju zaposlenici državnih tvrtki (58%), a tog su mišljenja najmanje zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (41%).

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada koju bi odabralo 77% ispitanika. Za 8% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi ih 7% rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo je 5% ispitanika, a 2% ih je odabralo bon za kupovinu proizvoda vlastite tvrtke.

Više od trećine ispitanika (39%) božićnicu bi iskoristili za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 29% obavili kupnju božićnih darova. Čak 16% ispitanika bi božićnicom zatvorili dugovanja, 11% bi sebi nešto priuštili, a 6% ispitanika s božićnicom bi napravili nešto drugo. Primjerice, jedna ispitanica navela je da bi ‘investirala u kokošinjac’.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.562 kune, što je 13% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine (1.380 kuna).

Blagdanske želje su nam usmjerene na pronalazak (novog) posla

Blagdani su dani kada nam često misli odlutaju u maštanje. Na pitanje što si najviše žele, 35% ispitanika odgovara da želi (novi) posao. Napredovanje priželjkuje 17% ispitanika, 13% ih želi zadržati postojeći posao, a 12% ispitanika želi poboljšanje poslovanja tvrtke u kojoj trenutno rade. Pokretanje vlastitog posla i dodatno usavršavanje želje su podjednakog broja ispitanika (7%), dok njih 5% priželjkuje promjenu karijere.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.