Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Grčke brojke

U spašavanje zemlje i njezinog okružja do sada je invesitrano ili obećano 380 milijardi eura ili 177 posto BDP-a Grčke ili 33.600 eura po glavi stanovnika. Sveukupna izloženost članica EU grčkom dugu iznosi 552 milijarde eura a to je zbroj dva vala kredita, pozajmice Europske središnje banke i, naravno, banaka iz europskih zemalja koje operiraju u Grčkoj.

U spašavanje zemlje i njezinog okružja do sada je invesitrano ili obećano 380 milijardi eura ili 177 posto BDP-a Grčke ili 33.600 eura po glavi stanovnika. Sveukupna izloženost članica EU grčkom dugu iznosi 552 milijarde eura a to je zbroj dva vala kredita, pozajmice Europske središnje banke i, naravno, banaka iz europskih zemalja koje operiraju u Grčkoj.

Ukoliko se stranke u Grčkoj ne dogovore i ne dogodi se objektivno moguć scenarij velike koalicije Nove demokracije, PASOK-a i Ujedinjene ljevice sa Syrizom udobno u opoziciji i bez odgovornosti za stvaranje boljitka u zemlji, moguć je treći krug izbora, drugi put u povijesti novovjeke demokratske Grčke. Za sada, stvari su se smirile, euro oporavio i burze zadovoljno predu za razliku od građana Grčke kojima izbori ništa nisu promijenili osim dali tračak nade. Svi su u EU veseli i zadovoljni jer Syriza nije dobila većinu pa nema tko činiti buku i nemir.

Kormilo u ruke oporavku zemlje premudro je biračko tijelo udijelilo onima koji su Grčku i uveli u dužničko ropstvo, demokršćanima. U Grčkoj su birači, kao uostalom i svugdje drugdje, veoma kratkog pamćenja, odlučuju se za sve što je suprotno vladajućoj opciji: PASOK je potjeran u oporbu jer se zaletio na vlast u izborima sazvanim godinu dana prije uobičajenog roka ne znajući za stvarno stanje stvari u kućnoj blagajni. Izbori su se dogodili kada je vladajuća ekipa stvarno shvatila da je vrag odnio šalu i da su lađe potonule.

U spašavanje zemlje i njezinog okružja do sada je invesitrano ili obećano 380 milijardi eura ili 177 posto BDP-a Grčke ili 33.600 eura po glavi stanovnika, bez obzira na dob, spol, adresu… a koji od tih para nisu osjetili baš ništa do li rupu više na remenu. BDP Grčke se vrti oko 182 milijarde eura i još je u padu. Grčkoj je do danas odobreno 240 milijardi eura od MMF-a i EU, stotinu milijardi eura težak je haircut privatnom sektoru a iznos kompletira 40 milijardi eura fondova EU.

Ne, pojas za spasavanje ne baca se radi solidarnosti o kojoj europski političari trube ali je ne prakticiraju. Sveukupna izloženost članica EU grčkom dugu iznosi 552 milijarde eura a to je zbroj dva vala kredita, pozajmice Europske središnje banke ( ECB ) i, naravno, banaka iz europskih zemalja koje operiraju u Grčkoj.

Njemačka je u Grčku uglavnom putem banaka investirala 139 a Francuska milijardu eura manje, Italija 85, Španjolska skoro 56, Nizozemska 30 , Slovenija 2,3 milijarde eura. Ono što će Grčkoj trebati jeste izvlačenje iz letargije i nov odnos prema življenju i svijetu, više odgovornosti, produktivnosti, funkcionuirajući poreski susatav, općenito funkcionirajuća država. I dobra turistička sezona – sve vijesti o neredima na trgu Sintagma u srcu Atene potencijalni gosti čitaju kao kaos u hotelima na Kreti ili plažama na Rodosu.

Obrazac krize je jednak, ona je pogodila zemlje koje ne izvoze. Grčka bi bolje disala da izvozom ostvaruje najmanje petinu BDP-a a to je danas veoma dalek cilj kojega bi teško dostigla bilo koja opcija na vlasti. Promjene u Franuskoj i šok grčkih izbora trebali bi uvjeriti političke vrhuške da se iz krize ne izlazi pretjeranim mjerama štednje nego pravim reformama koje, naravno, nitko ne želi poduzimati. Pogotovo ne u predizbornim godinama. Začarani krug tek valja razbiti. «Uostalom, mi smo samo eksperiment», reče mi nekidan gorko grčka diplomatkinja.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.