Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčki parlament prihvatio mjere štednje – indeksi na burzama rasli

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom, nakon što je grčki parlament prihvatio mjere proračunske štednje, što je ublažilo strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Dow Jones indeks ojačao je 0,60 posto, na 12.261 bod, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 1.307 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 2.740 bodova…

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom, nakon što je grčki parlament prihvatio mjere proračunske štednje, što je ublažilo strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni. Dow Jones indeks ojačao je 0,60 posto, na 12.261 bod, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 1.307 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 2.740 bodova...

Grčki parlament podržao je jučer petogodišnji program smanjenja javne potrošnje, povećanja poreza i privatizacije državne imovine, što je korak naprijed prema novom međunarodnom kreditu od 12 milijardi eura, koji je Grčkoj nužan za isplatu dospjelih dugova početkom srpnja.

Najveći je dobitnik, s rastom od 2,1 posto, jučer bio S&P indeks financijskog sektora, nakon vijesti da je Bank of America dogovorila 8,5 milijardi dolara vrijednu nagodbu s investitorima kojima je svojedobno prodala hipotekarne vrijednosnice niske kvalitete. Tim je vrijednosnicama za financijske krize cijena oštro pala, pa su investitori tužili BofA-u da im prilikom transakcije nije prezentirale sve rizike povezane s tim vrijednosnicama.

Cijena dionice Bank of America porasla je više od 3 posto, a i duge su banke dobile na vrijednosti, što se zahvaljuje i vijesti da će Fed predložiti da provizije koje banke naplaćuju trgovačkim kompanijama na debitne kartice mogu iznositi najviše 21 cent po transakciji, a ne kako se prvo planiralo 12 centi.

Znatno su, 1 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru. To se zahvaljuje skoku cijena nafte na burzi u New Yorku nadomak 95 dolara po barelu, nakon podatka da su prošloga tjedna zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u pale, što ukazuje na jačanje potražnje.

Analitičari kažu da se rast cijena dionica posljednjih dana zahvaljuje i ‘uljepšavanju portfelja’, uobičajenoj pojavi krajem tromjesečja jer portfelj menadžeri u to vrijeme kupuju dionice koje su u proteklom razdoblju najviše dobile na vrijednosti, a prodaju one koje su izgubile.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,54 posto, na 5.855 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,73 posto, na 7.294 boda, a pariški CAC 1,88 posto, na 3.924 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.