Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HBOR osigurao 250 milijuna eura za male i srednje poduzetnike

Sredstva su namijenjena financiranju malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru te investicijama u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja

Sredstva su namijenjena financiranju malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru te investicijama u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja

Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Europske investicije banke (EIB) potpisali su danas ugovor o zajmu od 250 milijuna eura, koje EIB hrvatskoj razvojnoj banci daje za potporu poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Anton Rop i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, koji je istaknuo da je riječ o prvoj tranši zajma ukupne vrijednosti od 500 milijuna eura, što je do sada najveći iznos zajma koji je EIB odobrio HBOR-u, ali i bilo kojem drugom korisniku u Hrvatskoj.

Ukoliko za prvu tranšu dođe dovoljno kvalitetnih projekata, druga bi tranša mogla biti odobrena već polovicom godine.

Sredstva iz ovog zajma namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru te investicijama u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja.

Ročnost EIB-ovog zajma HBOR-u iznosi do 15 godina za infrastrukturne projekte, odnosno do 12 godina za potpore poduzetnicima, dok će ročnost kredita HBOR-a krajnjim korisnicima biti od 12 do 17 godina.

HBOR je zajam EIB-a dobio uz kamatnu stopu od 2,6 do 2,7 posto godišnje ako bude fiksna, odnosno 1,3 do 1,4 posto ukoliko je varijabilna, dok će kamatne stope za krajnje korisnike, ovisno o kreditnom programu u sklopu kojeg će biti odobrene, iznositi 2, 4 ili 6 posto.

Potpredsednik EIB-a Anton Rop kazao je da je uoči potpisavanja današnjeg ugovora održan i sastanka u Ministarstvu financija, gdje se razgovaralo o kreditu kojim bi EIB pomogao Hrvatskoj da osigura sredstva kojima će sufinancirati projekte za koje će se novac povlačiti iz strukturnih fondova EU.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a Slavko Linić, koji je kazao da će EIB biti najozbiljniji partner Hrvatske u korištenju strukturnih i kohezijskih fondova, koji se, ovisno o vrsti financiranog projekta, sufinanciraju s 15 do 40 posto, odnosno prosječno 35 posto.

Uz ostalo, u Ministarstvu financija se razgovaralo i o EIB-ovoj pomoći u kreditiranju projekata ulaganja u obnovljive izvore energije s oko 200 milijuna eura, te u energetsku učinkovitost s oko 150 milijuna eura, kazao je Rop.

EIB je HBOR-u od 2001. godine, uključujući današnji ugovor, odobrio ukupno 1,11 milijardi eura zajmova, a do sada je sredstvima te banke financirano više od 1.300 projekata, većinom malih i srednjih poduzetnika. Dvije trećine do sada utrošenih sredstava bilo je namijenjeno financiranju investicijskih projekata, dok jednu trećinu čine krediti za ulaganje u trajna obrtna sredstva.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.