Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HDZ: Sustav znanosti i obrazovanja će se urušiti [VIDEO]

Bivši HDZ-ov ministar obrazovanja Radovan Fuchs, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar i docentica na Pravnom fakultetu u Splitu Marija Boban usprotivili su se najavi vladajućih da će se sav novac koji fakulteti zarade od školarina i drugih primanja uplaćivati u državni proračun.

Bivši HDZ-ov ministar obrazovanja Radovan Fuchs, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar i docentica na Pravnom fakultetu u Splitu Marija Boban usprotivili su se najavi vladajućih da će se sav novac koji fakulteti zarade od školarina i drugih primanja uplaćivati u državni proračun.

“Očigledno je da sveučilištima treba uzeti novac kako bi se namaknuo za silne vladine automobile, ili je u državi izvanredna situacija, a to bi onda Vlada trebala i javno reći”, izjavio je predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Radovan Fuchs.

[infopunkt 7853 2]

Fuchs je sa sveučilišnom profesoricom u Splitu i članicom Predsjedništva HDZ-a Marijom Boban i članom HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Predragom Šustarom ocijenio da je oduzimanje sveučilištu vlastitih sredstva nezapamćen čin kojim se narušava autonomija sveučilišta. Ako postoji sumnja da se sredstva od školarina ne troše za školovanje studenata, onda ministar Jovanović mora reći tko je to, a ne da izjavama o “bildanju plaća profesora” optužuje čitavu akademsku zajednicu, rekao je Fuchs. Drugo je, dodao je, zarada od stručnoga rada od koje fakulteti, s obzirom na to da im se iz proračuna ne uplaćuju dostatna sredstva, troše na materijalne troškove. U prošloj su godini znanstvene institucije iz tih sredstva platile više od 30 posto svojih materijalnih troškova, naveo je.

“Unatoč tome što su im bila puna usta brige za sveučilišta i znanost, vladajući su u prošloj godini izdvojili oko 700 milijuna manje. I to ne bi bilo toliko loše da se istodobno nisu smanjila radnička prava, ukinute božićnice i prijevoz. I sad se pitam kako je taj manjak, uz sva ta smanjenja ostao isti. Odgovor je vjerojatno u povećanju zapošljavanja, primjerice i u Ministarstvu znanosti sa 280 kada sam ja bio ministar na današnjih 340”, rekao je Fuchs.

[infopunkt 7853 3]

Ovako nestručno, neumjesno rukovanje mandatom koji su dobili, u krajnjoj je liniji neodgovorno i zato neka odu i prije nego li im taj mandat istekne, poručio je vladajućima.

Najave o oduzimanju vlastitih sredstava sveučilištima proutustavno je i protuzakonito, a tek smo kročili u Europsku uniju, rekla je Marija Boban zapitavši se što će biti s profesorima, mladim docentima, magistrima, među kojima je sve više onih koji napuštaju Hrvatsku. Na fakultetima se radi štednje ne otvaraju nova radna mjesta, pa evo predlažem da se za taj novac koji Vlada misli uzeti, otvore nova radna mjesta za te mlade ljude kako nam ne bi odlazili, poručila je.

[infopunkt 7853 4]

Osvrčući se na izjavu ministra Jovanovića da taj novac služi za “bildanje plaća profesorima”, Predrag Šustar je rekao kako iz iskustva zna da profesori i nastavnici dijele sudbinu svih ostalih hrvatskih građana. Ako postoji netko tko na fakultetima taj novac drukčije troši, neka ministar Jovanović to jasno i glasno kaže, a ne da stalno proizvodi konfliktne situacije.

Počnimo graditi povjerenje, rekao je Šustar poručivši Jovanoviću da je propustio regulirati kontrolu korištenja tih sredstva.

[infopunkt 7853 5]

Zamoljeni da komentiraju izjave rektora da ih o najavama nitko nije kontaktirao, da je izostao dijalog te da to smatraju zadiranjem u autonomiju sveučilišta i da to neće dopustiti, Fuchs je odgovorio – pa s kim oni uopće komuniciraju.

Umjesto da se razgovara o statusu novaka koji se zbog štednje više ne mogu zapošljavati, sveučilištima se bez najave žele uzeti njihov vlastiti novac, a to se među akademskom zajednicom već komentira kao podsjećanje na nacionalizaciju, zaključila je Boban.

[infopunkt 7853 9]


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.