Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

HERA udovoljila HEP-u, grijanje poskupljuje 36,7 posto u šest gradova!

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku ne moraju slijediti. U slučaju da HEP-ov zahtjev ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu.

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku ne moraju slijediti. U slučaju da HEP-ov zahtjev ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju.

Pudić je o tome izvijestio na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 5. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, koji se održavaju u Rovinju do 26. listopada u organizaciji tvrtke Energetika marketing, uz sudjelovanje gotovo 300 sudionika.

Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva.

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje.

Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA, objašnjava Pudić.

“Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan”, rekao je Pudić govoreći na skupu o novoj ulozi regulatora s obzirom na primjenu Trećeg energetskog paketa EU.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju Alen Leverić istaknuo je kako se u godinu dana očekuje realizacija 159 projekata obnovljivih izvora energije snage 188 magavata, a u dvije godine u taj sektor očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura.

Najavio je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni prijedlozi zakona o tržištu električne energije i o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.