Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Računi za struju kućanstvima od listopada niži 6 do 7 posto

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici za 2,15 milijuna kućanstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će od 1. listopada sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što će u konačnici za 2,15 milijuna kućanstava značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) jučer je donijela novu Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, nakon čega je Uprava HEP-a odlučila o smanjenju cijene za radnu energiju za kućanstva.

Prosječna cijena za radnu energiju kućanstvima će od 1. listopada biti smanjena za 10,7 posto. Iznosi naknade za korištenje mreže i za opskrbu ostaju isti, pa će u konačnici ukupna cijena električne energije za kućanstva biti manja za 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu.

“To je preduvjet i za druge korake i akcije – očekujte nove pogodnosti s kojima ćemo izići vrlo skoro”, kazao je Šerić na konferenciji za novinare u HEP-u, ne želeći pritom iznositi detalje o čemu se točno radi.

Zbog sniženja cijena u HEP-u do kraja ove godine očekuju oko 78 milijuna kuna manji prihod.

No, to neće biti problem s obzirom na povoljnu hidrologiju i proizvodnju iz hidroelektrana zbog čega je smanjen i uvoz struje, objašnjava Šerić dodajući kako bi stoga na smanjenje cijena išli bez obzira na konkurenciju.

Uz čestitku HEP-u, koji je odluku o sniženju cijena donio odmah nakon odluke HERA-e, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekuje da HEP s novim pogodnostima iziđe za nekoliko tjedana, mjesec, kako bi pokazao da može biti bolji od konkurencije.

Smatra i kako je postupak možda mogao biti brži, jer je HEP zahtjev HERA-i podnio početkom srpnja. “Moj zadatak je da uklonimo birokratske barijere, da se ne čeka nekoliko mjeseci sniženje cijena”, kazao je Vrdoljak dodajući kako se sada zna procedura.

“Nema razloga da HEP bude inferioran u tržišnoj utakmici. HEP mora biti bolji, brži, efikasniji i građanima povoljniji nego konkurencija, koja je dobrodošla”, kazao je Vrdoljak.

Napominje i kako HEP, sa svojih oko 13 tisuća zaposlenih, ima puno veće društvene, energetske obveze, nego trgovci električnom energijom koji imaju desetak zaposlenih.

Po podacima koje je iznio Šerić, s početkom rujna 7.600 kućanstava strujom su opskrbljivali drugi opskrbljivači.

Na upit kako će HEP odgovoriti konkurenciji, slovenomskom GEN-I-ju i njemačkoj RWE Energiji koji su najavili da će na HEP-ovo sniženje odgovoriti daljnjim sniženjem svojih cijena, Šerić je ponovio kako će HEP izići s daljnjim pogodnostima.

Mi se konkurencije ne bojimo, imamo prednosti svog proizvodnog portfelja, možemo uvijek biti konkurentniji s cijenama, kazao je.

Iz HEP-a su najavili da će potrošače informirati o očitanju brojila kako bi se nove cijene primijenile na stvarnu potrošnju, a na svojim su mrežnim stranicama objavili i iznose tarifnih stavki koje će se za kućanstva primjenjivati od 1. listopada.

Riječ je o cijenama u koje su uključeni i dio za energiju i za mrežarinu, što kućanstva kod HEP-a plaćaju na jednom računu (kod drugih opskrbljivača za sada dobivaju dva računa – novom opskrbljivaču plaćaju za energiju, a za mrežarinu račun plaćaju HEP-u).

Tako će građani s jednotarifnim brojilima (tzv. plavi model) HEP-u od početka listopada za energiju i za mrežarinu plaćati ukupno 78 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, odnosno 98 lipa s PDV-om (do sada 84 lipe, odnosno 1,05 kuna po kWh).

Kod dvotarifnih brojila (tzv. bijeli model) cijena će u višoj tarifi biti 85 lipa po kWh bez, ili 1,06 kuna s PDV-om (do sada 91 lipa, odnosno 1,14 kuna po kWh), a u nižoj tarifi 42 lipe po kWh bez PDV-a, odnosno 53 lipe s PDV-om (do sada 45, odnosno 56 lipa po kWh).


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.