Hoće li republikanci i demokrati spriječiti američki pad niz liticu?

Hoće li republikanci i demokrati spriječiti američki pad niz liticu?

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, no blago jer je najava sjednice Predstavničkog doma Kongresa u nedjelju probudila nadu u dogovor republikanaca i demokrata o smanjenju američkog proračuna.

Dow Jones indeks oslabio je 18 bodova, ili 0,14 posto, na 13.096 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 1.418 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 2.985 bodova.

Trgovanje je jučer bilo vrlo nestabilno. Nakon što je Harry Reid, vođa demokrata u Senatu, kazao da je malo izgleda da će se sporazum o smanjenju proračunskog manjka postići u roku, burzovni su indeksi pali više od 1 posto.

No, većina tih gubitaka nadoknađena je u drugom dijelu trgovanja kada je objavljeno da će Predstavnički dom, u kojemu većinu drže republikanci, zasjedati u nedjelju, dan prije isteka roka za dogovor kojim bi se izbjegla ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama skratio je odmor na Havajima i vratio se u četvrtak u Washington kako bi nastavio pregovore s Kongresom, dok je John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, pozvao stranačke kolege da budu spremni za sjednicu Predstavničkog doma, ako Senat podrži Obamin prijedlog smanjenja proračunskog manjka.

„Smjer tržišta se preokrenuo jer je najava sjednice Predstavničkog doma probudila nadu da je postignut napredak u pregovorima. Nisam siguran da će pregovori rezultirati dogovorom, no moguće je da će obje strane ponuditi dovoljne ustupke kako bi se izbjegao neposredan pad niz liticu“, kaže Randy Bateman, direktor u fondu Huntington Asset Management.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u, vlasnika je jučer zamijenilo oko 5 milijardi dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 5.953 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,26 posto, na 7.655 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 3.674 boda.

Podijeli

Odgovori

Top