Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HOK traži ocjenu ustavnosti Zakona o obrtu

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu kojom je, po mišljenju HOK-a, obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu.

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu kojom je, po mišljenju HOK-a, obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu.

“Zbog činjenice da u novom Zakonu o obrtu, koji je 10. prosinca stupio na snagu, fizička osoba-obrtnik nije pred zakonom jednaka pravnoj osobi (trgovačkom društvu), HOK je uputio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obrtu, kojom je obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu”, navodi se u priopćenju HOK-a.

Napominju kako je riječ o tome da postoji bitna razlika u zakonskim obvezama propisanim za fizičke osobe koje obavljaju vezani obrt i za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt. Vezani obrti su one gospodarske djelatnosti za čije se obavljanje kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit.

Naime, obveza stručnog uvjeta propisana je za sve obrtnike koje obavljaju vezani obrt, dok je za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt propisano da mora imati zaposlenog radnika koji ispunjava stručni uvjet samo u slučaju ako ta pravna osoba izvodi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

Pravi smisao propisivanja uvjeta stručnosti za vezane obrte (automehaničar, vodoinstalater, frizer, kozmetičar itd.) je jamstvo stručnosti, zaštita zdravlja, kao i zaštita potrošača, a ta zakonska obveza bi trebala važiti jednako za obrtnika i za pravnu osobu, smatraju u HOK-u.

U pravnom poretku utemeljenom na vladavini prava, zakoni moraju biti opći i jednaki za sve, a u ovom su Zakonu, ističu u Komori, pravne osobe stavljene u privilegirani položaj bez valjanih ustavnopravnih razloga, što predstavlja nedopustivu diskriminaciju.

Također, u HOK-u smatraju kako ne postoje valjani ustavnopravni razlozi da se pravna osoba stavlja u povlašteni pravni položaj u odnosu prema drugim sudionicima tržišne utakmice, u konkretnom slučaju obrtnicima.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.