Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Hrvatska ima najveća davanja u svijetu za dohodak od 100.000 $

Unatoč tome što je smanjena najviša stopa poreza na dohodak, ona sa socijalnim davanjima u RH iznosi 53%, a slijede Mađarska (47,9%), Papua Nova Gvineja (47,4%), Grčka (44,7%)…

Unatoč tome što je smanjena najviša stopa poreza na dohodak, ona sa socijalnim davanjima u RH iznosi 53%, a slijede Mađarska (47,9%), Papua Nova Gvineja (47,4%), Grčka (44,7%)...

Iako je Hrvatska od 1. srpnja ove godine smanjila najvišu marginalnu stopu poreza na dohodak sa 45 na 40 posto te uvela još neke promjene u oporezivanju dohotka, uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od 100.000 američkih dolara, Hrvatska je država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu, pokazuje studija KPMG Internationala.

Vlade povećavaju porezne stope

Porez na dohodak i socijalna davanja na taj dohodak u Hrvatskoj iznose 53 posto, a slijede nas Mađarska (47,9 posto), Papua Nova Gvineja (47,4), Grčka (44,7) i Austrija (44,5).

Istraživanje KPMG-a o pregledu stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja u novom izvještaju “Individualni porez na dohodak i stopa socijalne sigurnosti 2010.” pokazalo je da su porezne stope i dalje nepromijenjene u većini država.

No opći uzlazni trend iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuje da se vlade odlučuju za povećanje poreznih stopa kao dio pristupa u borbi protiv deficita. Čini se da je globalni pad najviših stopa poreza na dohodak koji je zabilježen posljednjih sedam godina završio.

Strana ulaganja traže niske poreze

Ovogodišnja prosječna stopa globalno gledano porasla je 0,3%, signalizirajući da smo stigli do novog obrata.

– U razmatranju gdje locirati zaposlenike, porez je ključno pitanje poslovanja, osobito za multinacionalne kompanije koje odlučuju u tome u kojoj će zemlji bazirati regionalna sjedišta. U isto vrijeme porezne su vlasti pod sve većim pritiskom da identificiraju i osiguraju veće prihode. Kao odgovor na te zahtjeve, postaju sve sofisticiranije i strože u oblikovanju i primjeni poreznih propisa, ne samo u sferi poreza na dohodak, nego i poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit – kazao je Paul Suchar iz KPMG-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.