Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatska izlazi iz recesije!

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Hrvatska izlazi iz recesije tijekom 2015. godine no s marginalnim rastom BDP-a od 0,2 posto, predviđa Europska komisija. U svojim predviđanjima Komisija najavljuje da će tijekom 2016. hrvatsko gospodarstvo rasti jedan posto. Istovremeno, EK je smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu na minus 0,5 posto s prijašnjih -0,7 posto.

Europska komisija očekuje rast gospodarstva svih članica Europske unije, no razlike su velike. Tako najmanji rast ima, naravno Hrvatska, a najveći Irska od 3,5 posto. Ovo predstavlja svojevrsni presedan jer od 2007. nije zabilježen rast gospodarstva svih članica Unije. Prosječno na razini 28 zemalja članica, ove godine očekuje se rast od 1,7 posto, a u 19 zemalja eurozone 1,3 posto. Za sljedeću godinu predviđa se rast od 2,1 posto u EU i 1,9 posto u eurozoni.

Komisija navodi da će rast domaće potražnje ostati negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje u Hrvatskoj. Nadalje, predviđa se stagnacija privatne potrošnje budući da negativne učinke slabog tržišta rada i nesigurnost vezanu uz konačno rješenja kredita nominiranih u švicarskim francima u velikoj mjeri poništava pozitivan učinak porezne reforme i niže cijene nafte.

Kraj recesije i slabi rast prisuje se isključivo neto izvozu, koji je u prošloj godini snažno rastao (6,1 posto), djelomično zbog jednokratnog učinka ulaska u EU, ponovne uspostave trgovačkih veza s bivšim partnerima iz CEFTA-e i oporavka gospodarstva u susjednoj Sloveniji. Ipak, ove godine se predviđa usporavanje rasta izvoza (2,8 posto), a sljedeće godine ponovno bi se trebao ubrzati (4,7 posto).

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.