Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatska izlazi iz recesije!

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Hrvatska izlazi iz recesije tijekom 2015. godine no s marginalnim rastom BDP-a od 0,2 posto, predviđa Europska komisija. U svojim predviđanjima Komisija najavljuje da će tijekom 2016. hrvatsko gospodarstvo rasti jedan posto. Istovremeno, EK je smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu na minus 0,5 posto s prijašnjih -0,7 posto.

Europska komisija očekuje rast gospodarstva svih članica Europske unije, no razlike su velike. Tako najmanji rast ima, naravno Hrvatska, a najveći Irska od 3,5 posto. Ovo predstavlja svojevrsni presedan jer od 2007. nije zabilježen rast gospodarstva svih članica Unije. Prosječno na razini 28 zemalja članica, ove godine očekuje se rast od 1,7 posto, a u 19 zemalja eurozone 1,3 posto. Za sljedeću godinu predviđa se rast od 2,1 posto u EU i 1,9 posto u eurozoni.

Komisija navodi da će rast domaće potražnje ostati negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje u Hrvatskoj. Nadalje, predviđa se stagnacija privatne potrošnje budući da negativne učinke slabog tržišta rada i nesigurnost vezanu uz konačno rješenja kredita nominiranih u švicarskim francima u velikoj mjeri poništava pozitivan učinak porezne reforme i niže cijene nafte.

Kraj recesije i slabi rast prisuje se isključivo neto izvozu, koji je u prošloj godini snažno rastao (6,1 posto), djelomično zbog jednokratnog učinka ulaska u EU, ponovne uspostave trgovačkih veza s bivšim partnerima iz CEFTA-e i oporavka gospodarstva u susjednoj Sloveniji. Ipak, ove godine se predviđa usporavanje rasta izvoza (2,8 posto), a sljedeće godine ponovno bi se trebao ubrzati (4,7 posto).


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.