Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatska izlazi iz recesije!

Indija pretekla Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta

Hrvatska izlazi iz recesije tijekom 2015. godine no s marginalnim rastom BDP-a od 0,2 posto, predviđa Europska komisija. U svojim predviđanjima Komisija najavljuje da će tijekom 2016. hrvatsko gospodarstvo rasti jedan posto. Istovremeno, EK je smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu na minus 0,5 posto s prijašnjih -0,7 posto.

Europska komisija očekuje rast gospodarstva svih članica Europske unije, no razlike su velike. Tako najmanji rast ima, naravno Hrvatska, a najveći Irska od 3,5 posto. Ovo predstavlja svojevrsni presedan jer od 2007. nije zabilježen rast gospodarstva svih članica Unije. Prosječno na razini 28 zemalja članica, ove godine očekuje se rast od 1,7 posto, a u 19 zemalja eurozone 1,3 posto. Za sljedeću godinu predviđa se rast od 2,1 posto u EU i 1,9 posto u eurozoni.

Komisija navodi da će rast domaće potražnje ostati negativan, kao rezultat daljnjeg pada investicija i javne potrošnje u Hrvatskoj. Nadalje, predviđa se stagnacija privatne potrošnje budući da negativne učinke slabog tržišta rada i nesigurnost vezanu uz konačno rješenja kredita nominiranih u švicarskim francima u velikoj mjeri poništava pozitivan učinak porezne reforme i niže cijene nafte.

Kraj recesije i slabi rast prisuje se isključivo neto izvozu, koji je u prošloj godini snažno rastao (6,1 posto), djelomično zbog jednokratnog učinka ulaska u EU, ponovne uspostave trgovačkih veza s bivšim partnerima iz CEFTA-e i oporavka gospodarstva u susjednoj Sloveniji. Ipak, ove godine se predviđa usporavanje rasta izvoza (2,8 posto), a sljedeće godine ponovno bi se trebao ubrzati (4,7 posto).

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Europska komisija predložila je plan za spas gospodarstva Europske unije vrijedan 750 milijardi eura, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti deset milijardi eura.

Izdvojeno

Dok su drugi inertni… ove kompanije rastu, izlazeći iz krize zdravije i bogatije nego kad je počeo pad.

EU fondovi

Sredinom 2018. Europska komisija objavila je prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje 2021.-2027. godine.

Ekonomija

BCG je anketu proveo među 250 ulagača koji upravljaju s gotovo 500 milijardi dolara u periodu druge polovice listopada i prve polovice studenog ove...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.