Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvatska na dnu – postali smo smeće! Linić: Preispitati proračun, mislimo i na MMF

S dosadašnjeg dugoročnog i kratkoročnog kreditnog rejtinga ‘BBB-/A-3’, koji je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, hrvatski je rejting sada pao na ‘BB+/B’

S dosadašnjeg dugoročnog i kratkoročnog kreditnog rejtinga 'BBB-/A-3', koji je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, hrvatski je rejting sada pao na 'BB+/B'

Agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je kreditni rejting Hrvatske na ‘BB+/B’, uz stabilnu prognozu, a to smanjenje rejtinga obrazlaže nedostatnim reformama.

S dosadašnjeg dugoročnog i kratkoročnog kreditnog rejtinga ‘BBB-/A-3’, koji je bio zadnja stepenica u investicijskom rejtingu, hrvatski je rejting sada pao na ‘BB+/B’ koji investitori neslužbeno zovu “smećem”.

“Po našem mišljenju, reforme hrvatske vlade do sada nisu bile dovoljne da bi se uklonile strukturne rigidnosti koje ograničavaju potencijal rasta zemlje”, navodi se u priopćenju S&P-a.

U agenciji vjeruju da je vladina fiskalna odlučnost oslabila, ostavivši strukturne proračunske slabosti poput visokih socijalnih i troškova rada, koji zajedno iznose gotovo tri četvrtine potrošnje središnje države.

“Stoga smo snizili dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Hrvatske s ‘BBB-/A-3’ na ‘BB+/B’. Prognoza rejtinga je stabilna, što odražava naše mišljenje da razina bogatstva u Hrvatskoj, relativno diverzificirano gospodarstvo i budući primitci iz EU fondova mogu pomoći u stabiliziranju vanjskih neravnoteža i državnih financija uz poboljšanje izgleda za rastom”, navode iz S&P-a.

“Snižavanje kreditnog rejtinga usložnjava ionako tešku situaciju za Hrvatsku i donosi teže uvjete za Vladu i gospodarstvo, posebno za one koji se zadužuju u inozemstvu”, izjavio je ministar financija Slavko Linić komentirajući odluku agencija Standard & Poor’s (S&P) koja je snizila kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama.

Prema Linićevoj ocjeni, u sljedećoj godini će zbog snižavanja rejtinga biti vrlo teško osigurati kreditiranje privrede kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva, a ova ocjena će, kako je rekao, utjecati na rast kamata koje su već visoke te će otežati jačanje konkurentnosti gospodarstva. Linić je najavio da će Vlada preispitati proračun za 2013. godinu te nastaviti s politikama strukturnih promjena u državnim tvrtkama i financijskog restrukturiranja privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe.

Također, Vlada će vjerojatno odustati od nekih investicija te uštedjeti na korisnicima proračuna kao što su ministarstva i agencije, kaže Linić. Pored toga, Vlada će ubrzati reforme pravosuđa, obrazovanja i zdravstva te ostvariti predviđene uštede u izdacima za troškove zaposlenih u javnom sektoru, jer je završila pregovore sa sindikatima, podsjeća Linić.  Ministar financija istaknuo je da Vlada ne planira daljnje uštede na plaćama u javnom sektoru te da neće smanjivati mirovine kao i da neće smanjiti ukupnu vrijednost socijalnih izdataka, ne odustajući od imovinskog cenzusa. Rekao je i da Vlada ne planira povećanje poreza privredi i stanovništvu te najavio energičnu borbu protiv sive ekonomije radi povećanja poreznih prihoda. Upitan je li Vlada zbog najnovije ocjene S&P-a spremna razmotriti angažman s MMF-om, Linić je odgovorio da će Vlada u 2013. godini “itekako razmišljati” o suradnji s MMF-om, zbog devizne likvidnosti i vraćanja dugova.

Zbog snižavanja rejtinga Vlada odustaje od izlaska na međunarodno financijsko tržište planirano za siječanj, a preispitat će i plasman državnih vrijednosnica na to tržište i za cijelu 2013. godinu, rekao je Linić. 

Na pitanje hoće li svrstavanje hrvatskih državnih obveznica u kategoriju smeća utjecati na konačno otrežnjenje i prihvaćanje svijesti o potrebama reformi, Linić je odgovorio da će se nonšalantno ponašanje vjerojatno nastaviti, jer je ukorijenjeno u mentalitet. Otpor reformama je konstantan, a dobro se vidi u šestomjesečnoj medijskoj kampanji bogatih protiv uvođenja poreza na imovinu, čime štite svoje špekulantske interese na štetu većine, kaže Linić.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.