Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Hrvatska na korak do smeća

Unatoč smanjenju prognoze Hrvatska je zadržala kreditni rejting Baa3. Iz Moody’sa napominju da bi se situacija trebala donekle poboljšati nakon ulaska Hrvatske u EU, u srpnju 2013. godine, jer će hrvatsko gospodarstvo tada dobiti i snažniju potporu iz europskih fondova.

Unatoč smanjenju prognoze Hrvatska je zadržala kreditni rejting Baa3. Iz Moody'sa napominju da bi se situacija trebala donekle poboljšati nakon ulaska Hrvatske u EU, u srpnju 2013. godine, jer će hrvatsko gospodarstvo tada dobiti i snažniju potporu iz europskih fondova.

Agencija Moody’s ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na ‘Baa3’, ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu, priopćeno je danas iz te agencije za kreditni rejting.

U Moody’su navode da su smanjili prognozu sa stabilne u negativnu zbog dva čimbenika. Prvi je povećana neizvjesnost u vezi s kratkoročnim i srednjoročnim izgledima za gospodarski rast Hrvatske, povezane s oslabljenim ekonomskim modelom i izvoznim sektorom, koji je ograničen značajnom neizvjesnošću u vezi s dubinom i trajanjem aktualne recesije u eurozoni.

Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita, kojim bi se trebalo svesti državne financije na održivu razinu, ističe se u današnjem priopćenju Moodys’a.

U skladu s time, Moody’s je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi ‘A1’, te za plafon za depozite u inozemnoj valuti ‘Ba1’.

Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na ‘Aa1’ odnosno ‘A1’.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, Bosna i Hercegovina nije ostvarila planirani ekonomski rast od 3,2 posto u prošloj godini.

Financije

No, unatoč suženom tržištu rada, plaće još nisu narasle što bi bilo sukladno predviđanjima ekonomske teorije.

Novosti

Filipović poslovno savjetovanje d.o.o. organizira Drugu godišnju razvojno-financijsku konferenciju „Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU“, koja će se održati 16....

Ekonomija

Za Europsku uniju poljoprivreda je mnogo više od proizvodnje hrane. Za većinu poljoprivrednika to je način života. Uloga poljoprivrednika u Europskoj uniji je velika...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.