Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Hrvatska planira znatnije unaprijediti socijalnu dimenziju studiranja

Ovaj plan po prvi puta definira 16 kategorija podzastupljenih i ranjivih skupina u visokom obrazovanju u Hrvatskoj te navodi mjere putem kojih će im se omogućiti da studiraju pod jednakim uvjetima kao i njihovim vršnjacima koji nemaju obilježja ranjivosti.

Institut za razvoj obrazovanja smatra važnim što je Vlada RH na svojoj sjednici održanoj 3. siječnja 2019. godine usvojila „Nacionalni plan za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj 2019.-2021.“

Institut za razvoj obrazovanja jedan je od inicijatora i aktivni član Nacionalne skupine za unaprjeđenje socijalne dimenzije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je izradila spomenuti Nacionalni plan kojim će se unaprijediti položaj ranjivih i podzastupljenih skupina u visokom obrazovanju. Time je Institut za razvoj obrazovanja dao ključan doprinos transformaciji niza pojedinačnih aktivnosti za razvoj socijalne dimenzije u integrirani Nacionalni plan kojim se dodatno unapređuje razvoj politike socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Hrvatskoj do 2021. godine. Više informacija o Nacionalnom planu moguće je saznati na internetskoj strani Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Važno je naglasiti da bi ovaj Nacionalni plan trebao znatno unaprijediti politiku socijalne dimenzije kroz sintezu niza aktivnosti na kojima je Institut za razvoj obrazovanja (IRO) surađivao u proteklih 10 godina s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i svim hrvatskim visokim učilištima. Naime, IRO je 2008. pokrenuo niz zagovaračkih i kasnije projektnih aktivnosti kojima je predlagao da se politika socijalne dimenzije uvrsti među javne politike u visokom obrazovanju. Od 2010.-2014. IRO je upravljao iznimno uspješnim EU-projektom „ACCESS: prema pravednom i transparentnom visokom obrazovanju u Hrvatskoj“ u suradnji s MZO i svim hrvatskim visokim učilištima. Kroz taj je projekt IRO utjecao na uvođenje niza aktivnosti za unaprjeđenje socijalne dimenzije, kao što su: uvođenje istraživanja Eurostudent u Hrvatsku, uvrštavanje indikatora za socijalnu dimenziju u programske ugovore, reforma studentskog standarda kojim je MZO unaprijedio dodjeljivanje stipendija na temelju socio-ekonomskog statusa, pokretanje Nacionalne skupine za socijalnu dimenziju pri MZO i početak rada na izradi upravo donesenog plana.

Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor IRO-a, sudjelovao je kao član u radu istoimene Nacionalne skupine kao predstavnik IRO-a te ističe da je „IRO ponosan što je u deset godina sustavnog rada na jednoj javnoj politici uspio kroz izgradnju mreže partnerstva sa svim relevantnim dionicima utjecati na donošenje ovog Nacionalnog plana kojim se unapređuje daljnji rad na politici socijalne dimenzije u Hrvatskoj. IRO je bio inicijator i aktivni sudionik izrade Nacionalnog plana te je time omogućio da se uspješno prijeđe put od nepostojeće politike do formalnog uvođenja ove politike u djelokrug rada Vlade. Ovaj plan po prvi puta definira 16 kategorija podzastupljenih i ranjivih skupina u visokom obrazovanju u Hrvatskoj te navodi mjere putem kojih će im se omogućiti da studiraju pod jednakim uvjetima kao i njihovim vršnjacima koji nemaju obilježja ranjivosti.“

IRO smatra važnim da MZO osigura učinkovitu implementaciju Nacionalnog plana te predlaže da se ponovno pokrene rad Nacionalne skupine za unaprjeđenje socijalne dimenzije pri MZO koja bi pratila implementaciju plana. IRO se želi također zahvaliti MZO-u i svim članovima Nacionalne skupine na uspješnoj dosadašnjoj suradnji u razvoju socijalne dimenzije visokog obrazovanja te se nada nastavku učinkovite suradnje.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.