Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Hrvatska troši više energije po jedinici BDP-a od zemalja EU-a!

„U Hrvatskoj se troši 12 posto više energije po jedinici BDP-a od prosjeka zemalja EU27. Podatak je to koji pokazuje kako Hrvatska ima veliki prostor za uštede i jačanje energetske učinkovitosti.“

„U Hrvatskoj se troši 12 posto više energije po jedinici BDP-a od prosjeka zemalja EU27. Podatak je to koji pokazuje kako Hrvatska ima veliki prostor za uštede i jačanje energetske učinkovitosti.“

Podatak je koji je iznjeo savjetnik za energetsku učinkovitost u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Đorđe Balabušić na današnjem okruglom stolu pod nazivom “Decentralizirano energetsko planiranje, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, učešće građana i održivi razvoj” u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja i zaklade Heinrich Boll Hrvatska.

Politika „tri puta 20“

Energetska učinkovitost jedan je od prioriteta u strateškim energetskim dokumentima Hrvatske, kao što je to i u Europskoj uniji.

Unatoč tome, Hrvatska kao i većina zemalja EU-a neće do 2020. godine postići ciljeve politike “tri puta 20”, to jest smanjenja emisije stakleničkih plinova za 20 posto te povećanja udjela obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za isti taj postotak, kaže Balabušić.

Nemamo čak niti sve pravilnike!

Po njegovim riječima, Hrvatska provodi programe energetske učinkovitosti, a temelj je Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, za koji treba donijeti još četiri pravilnika, što se planira učiniti do ljeta.

Hrvatskoj bi, smatra Balabušić, dobro došla središnja energetska agencija koja će koordinirati rad lokalnih i regionalnih, no u krizno vrijeme država nije sklona otvaranju novih agencija, dodaje.

„Zelene“ investicije imaju brz povrat ulaganja

– Projekti energetske učinkovitosti smanjuju troškove za središnji i lokalne proračune, pridonose očuvanju prirode i donose poslovne mogućnosti, – objašnjava Ana-Maria Boromisa iz Instituta za međunarodne odnose.

U Hrvatskoj, međutim, kaže ona, nedostaje sredstava za inicijalne investicije premda praksa pokazuje kratak rok njihova povrata. Nedostaju i iskustva i inženjerskih znanja, kaže Boromisa.

Na okruglom stolu teme su i energetski održive zajednice te sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Energetika

Nekoliko je mogućnosti koje su dostupne hrvatskoj vladi za korištenje nove nuklearne tehnologije za proizvodnju domaće energije.

Lifestyle

Uspješni ljudi nikad ne rade ovih pet stvari.

Komentari

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge otkrio nam je kako teku pripreme, koji su novi trendovi u proizvodnji malvazije i što se promijenilo u pandemiji.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.