Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Hrvatska već treću godinu zaredom među pobjedničkim ekipama inovatora

U trećem izdanju EIT Health RIS Innovation Call, jedinstvenog fonda s konceptom za jačanje i razvoj regionalnih zdravstvenih inovacija, jedanaest od preko 100 prijavljenih ideja je odabrano za financiranje.

U trećem izdanju EIT Health RIS Innovation Call, jedinstvenog fonda s konceptom za jačanje i razvoj regionalnih zdravstvenih inovacija, jedanaest od preko 100 prijavljenih ideja je odabrano za financiranje. Najboljim konzorcijima koji dolaze iz Slovenije, Portugala, Latvije, Hrvatske, Slovačke, Italije i Grčke bit će dodijeljeno financiranje do 75 000 EUR, uz mentorstvo, mjesto u bootcampu, kao i pristup najvećoj mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi. Ove godine razina zrelosti prijavljenih prijedloga bila je najveća u odnosu na prethodna izdanja. Svi podneseni prijedlozi usmjereni su na najhitnije zdravstvene izazove s kojima se suočava društvo, ali tri su glavna područja dominirala scenom: 46% usredotočeno je na donošenje rješenja za njegu kod kuće, 36% na promicanje zdravijeg života i 18% na zdravlje na radnom mjestu.

HRVATSKA – Stuey, mHealth rješenje za osobe koje mucaju

Stuey se povezuje s mobilnim telefonom kao produžetak kompleta za bezručno telefoniranje (handsfree). Osoba koja muca može unaprijed snimiti željene glasovne zapise u okruženju koje potiče tečnost govora te ih reproducirati sugovorniku umjesto svog izravnog govora, kao i kombinirati s izravnim govorom na način koji poželi. Snimljeni glasovni zapisi pri reprodukciji se spajaju s trenutnim zvukovima okoline osiguravajući visoku razinu realnosti izravnog govora prema sugovorniku u telefonskom pozivu.

„Stopa uspješnosti poslanih prijava najviša je u povijesti programa. Kvaliteta rješenja znatno se povećala, što bi mogao biti signal da se razina poslovne spremnosti timova iz regija u usponu poboljšava. Mladi istraživači su sve bolje opremljeni znanjem, vještinama i sposobnostima pretvaranja zdravstvenih ideja u tržišne proizvode i rješenja. Oni su također vještiji u stvaranju konzorcija industrijskih partnera, akademske zajednice i partnera za istraživanje i razvoj. Ovo je velika prekretnica u premošćivanju inovacijskog jaza u Europi – rekla je Mónika Tóth, voditeljica EIT Health InnoStars RIS programa. – Ove smo godine primijetili i rekordan broj ideja koje podržavaju pružanje zdravstvene zaštite u domovima i izvan bolnica, poboljšavajući zdravstvene ishode. To je izuzetno važno, posebno u kontekstu integracije zdravstvene i socijalne skrbi i oslobađanja pritiska na bolničke usluge. Sretni smo što podržavamo inovatore iz srednje, istočne ili južne Europe koji nam pomažu u jačanju njege izvan bolnice i radu u zdravom okruženju – dodala je Mónika Tóth.

Mónika Tóth

11 rješenja za inovacije u zdravstvu u najužem izboru

2021. Slovenija (3), Portugal (2) i Latvija (2) završile su među najuspješnijim zemljama u smislu odabranih konzorcija. Ostali podržani projekti dolaze iz Italije, Slovačke, Grčke i Hrvatske s po jednim konzorcijem iz svake zemlje. Gotovo trećina projekata odnose se na umjetnu inteligenciju ili rješenja za big data.

Odobreni projekti su:

 • Asistivna tehnologija koja osobama koje mucaju pomaže pri obavljanju telefonskih poziva (Hrvatska)
 • “Sve u jednom” rješenje za kućne programe fizioterapijskih vježbi u kombinaciji s inovativnim tehnologijama i stručnim dizajnom (Slovenija)
 • Telemonitoring rješenje za pacijente s hipertenzijom, dislipidemijom, pretilošću, visokim kardiovaskularnim rizikom i SARS-CoV-2 pozitivnim u vezi s polimorbiditetom. Rješenje osigurava smanjenje intervencija, manje poziva liječniku opće prakse ili posjeta liječniku (Slovačka)
 • Dodatni modul za CPAP uređaje koji pomaže pacijentima s opstruktivnom apnejom u spavanju (OSA) kontrolirajući koncentraciju kisika, omogućujući podešavanje opskrbe kisikom i nadgledanje pacijenta (Latvija)
 • Termometar koji je neinvazivni medicinski uređaj koji procjenjuje boju unutarnjeg uha i bubnjića, koristeći RGB senzor za ranu fazu procjene upale uha (Portugal)
 • Višeslojni hibridni premaz za medicinske implantate s mogućnošću isporuke lijekova (Latvija)
 • Internetska dijagnostička platforma za ispitivanje spolno prenosivih infekcija – testovi se mogu naručiti i izvoditi kod kuće (Slovenija)
 • Ergonomski sustav individualne zaštite koji smanjuje vjerojatnost izlaganja kontaminiranim kapljicama (Italija)
 • Digitalna terapijska socijalna platforma za stvaranje zdravijih radnih mjesta, koristeći personaliziranu elektroničku kognitivno-bihevioralnu terapiju (Portugal)
 • Nosivi uređaj za kontinuirano praćenje pacijenata s akutnim i kroničnim kardiorespiratornim bolestima kod kuće (Grčka)
 • CryoHolder je jedinstveni alat koji omogućuje brz, učinkovitiji i siguran prijenos smrznutih krio-bočica (Slovenija)

Više o EIT Health RIS Innovation Call:

EIT Health RIS Innovation Call želi financirati visokokvalitetne projekte lokalnih konzorcija sastavljenih od lokalnih akademskih institucija, zdravstvenih institucija, industrijskih partnera i istraživačkih timova. Projekti se razvijaju u suradnji s EIT Health Hub-ovima, lokalnim organizacijama koje podržavaju regionalni razvoj ekosustava: Sveučilište u Portu i Sveučilište Evora u Portugalu, Ljubljanski sveučilišni inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, Sveučilište Riga Stradins u Latviji, T-Systems u Slovačkoj i EKT u Grčkoj. Svaki odabrani projekt dobiva do 75.000 EUR za daljnji razvoj proizvoda ili rješenja. 

Pročitajte još:

Edukacija

Stvaranje novog proizvoda ili pokretanje posla za većinu predstavlja nepoznati teritorij. Osim ako ne posjedujete kristalnu kuglu, nemoguće je predvidjeti sve moguće situacije i...

Komentari

Da je budućnost već stigla i u kojem smjeru se ona razvija, na najbolji je način pokazala zvijezda festivala, hrvatska inovatorica svjetskog glasa, Michela...

Lifestyle

'Ideja je nastala kada sam bio s curom na plaži Zrće. Kada smo se vratili s kupanja shvatili smo da je netko curi ukrao...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.