Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Hrvatske tvrtke vide gospodarsku korist kroz šibenski studij energetike

Poslodavci s područja čitave Hrvatske toplo su pozdravili i podržali projekt osnivanja dislociranog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu u Šibeniku koji s radom starta u rujnu ove godine. Njihov je interes za kadrovima koji će biti educirani na ovom području opravdan kada je poznato da je Vlada Republike Hrvatske zakonom uredila područje učinkovitog korištenja energije, donošenje planova na lokalnoj, područnoj (regionalnoj) i nacionalnoj razini za poboljšanje energetske učinkovitosti, te njihovo provođenje, kao i provođenje mjera energetske učinkovitosti.

Šibenski studij energetike, osim šibenskih poduzetnika, podržala je među prvima tvrtka DOK-ING d.o.o., jedan od vodećih proizvođača specijaliziranih robotiziranih vozila koja se koriste u razminiranju, vatrogastvu i podzemnim iskopima. Riječ je o tvrci koja ostvaruje suradnju isključivo s inozemnim partnerima, a na izvozu temelji svoje poslovanje. Članica Uprave DOK-ING-a Ana Majetić kazala je kako su iznimno sretni zbog otvorenja studija kao poslodavac koji je zainteresiran za zapošljavanje mladih kadrova energetske struke.

Uz svoj osnovni biznis izrade robotiziranih sustava za specijalne namjene, tvrtka DOK-ING pažnju u posljednje vrijeme posvećuje razvoju i proizvodnji električnih i  hibridnih sustava. Uz klasične strojeve na dizelski pogon, tvrtka se kreće u smjeru razvoja električnih strojeva za rad u podzemnim rudnicima, hibridnih sustava za krizne situacije te se sve više istražuju mogućnosti razvoja i izrade hidroelektrana kao i ostalih sustava koji prate trendove obnovljivih izvora energije. Poznato vam je da smo prvi u Hrvatskoj proizveli električni automobil, radimo na konverzijama klasičnih automobila u električne, stoga definitivno vidimo blisku suradnju sa šibenskim studijem energetike – napominje Ana Majetić.

Šibenski studij podržala je i Zagreb-Montaža Grupa. Vlasnik ZMM-a Vlado Čović kazao je kako je to veliki projekt za Šibenik.

Takav projekt potreban je svakoj sredini, osobito Šibeniku. Kadrovi nakon završenog studija mogu biti i univerzalni, no specijalizirat će se u nekom od proizvodnih pogona. Zagreb Montaža samo u Šibeniku u proizvodnji zapošljava 740 radnika, i sigurno ćemo trebati mlade stručnjake s područja energetike – kazao je Čović, dodajući kako projekt podržava i kao poduzetnik i kao građanin.

Da je projekt osnivanja Studija opravdan već iz današnje perspektive, potvrđuje Jakov Terzanović, direktor šibenske poduzetničke zone Podi koja je među najvećima u Hrvatskoj.

– Za energetskim kadrovima na tržištu rada sve je veća potražnja. Vidim to i na terenu u razgovorima s gospodarstvenicima. Zato smatram da ćemo edukacijom kadrova s tog područja, koje uslijed novih trendova postaje sve više važno, napraviti ogroman iskorak – smatra Terzanović.

Šibenik se u dugoročnoj Strategiji razvoja grada, usvojenoj na Gradskom vijeću, odredio kao Centar zelenih industrija Jadrana. U skladu s tim, osnutak prvog sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, koji će obrazovati kadrove energetske struke naš je veliki iskorak na putu ispunjenja zadanih strateških ciljeva. No, ciljeve će biti nemoguće ostvariti ukoliko od samog početka ne uspostavimo snažnu suradnju gospodarskog sektora sa šibenskim studijem. Upravo me zato veseli podrška koju su studiju iskazali poduzetnici diljem Hrvatske. To je jasan pokazatelj da su prepoznali našu inicijativu, a da su Sveučilište u Zagrebu, fakulteti FER i FSB u suradnji s Gradom Šibenikom napravili dobar posao – kazao je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Osnivači šibenskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuli su projekt u potpunosti svjesni potražnje za takvom vrstom kadra na tržištu rada.

Prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u razdoblju 1.10.2010.-1.10.2014. godine, napominje kako je upravljanje energijom te uopće sektor energije krucijalno pitanje opstanka čovječanstva.

Upravo je zato ovaj studij jedinstven u Hrvatskoj i općenito u jugoistočnoj Europi. To je jedan moderno koncipirani studij koji će posve sigurno dati jedan impuls razvoju gospodarstva gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji i šire – kaže prof. Perić. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku bit će politehnički studij, dakle objedinjavat će znanja i vještine dviju različitih tehničkih grana.

Studij je poseban jer spaja dvije discipline na tehničkom području, s jedne strane discipline koje imamo na FER-u, dakle elektrotehniku, računarstvo i informacijsku i komunikacijsku tehnologiju po čemu je FER prepoznatljiv i najbolji u Hrvatskoj, a s druge strane kompetencije i ekspertize Fakulteta strojarstva i brodogradnje – podsjeća dekan FER-a, prof.dr.sc. Mislav Grgić.

Nakon završenog trogodišnjeg studija studenti mogu očekivati da će dobiti sva potrebna znanja iz mjera energetske učinkovitosti kao i znanja iz tehnologija iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Konkretnije, bit će to znanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu, industrijskim procesima, a što se tiče obnovljivih izvora energije, to su znanja iz područja vjetroelektrana, malih hidroelektrana, solarnih elektrana – nabraja prof.dr.sc. Zvonimir Guzović, dekan FSB-a. Njegov kolega, prof.dr.sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje u razdoblju 1.10.2010.-1.10.2014. godine, navodi kako je riječ o iznimno važnoj cjelini za čitavu šibensku regiju, osobito s aspekta gospodarstva.

To je tema koja će Šibeniku dati jednu dodatnu vrijednost i koja se u jednom gradu događa jednom u 50 godina. Ovim studijem Šibenik će iskoračiti, kako zbog samog studija tako i zbog načina života, istraživanja ali i gospodarske suradnje koja će se putem njega ostvariti. Ovaj je projekt, naime, nezamisliv bez suradnje akademske zajednice i gospodarstvenika – napominje Juraga.

 


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.