Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Hrvatski duhani uspješno ugovorili novu sezonu, u Podravini povećane površine pod duhanom

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, uspješno su završili ugovaranje nove sezone sadnje duhana.

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, uspješno su završili ugovaranje nove sezone sadnje duhana.

Ukupno je ugovorena sadnja duhana na 2.781,28 hektara, što je 3% (85,72 ha) manje nego prošle godine. Pritom su povećane ugovorene površine duhanom tipa Svijetla Virginia na području Podravine, na 2.261,17 hektara, što je 1% posto više nego prošle godine, a smanjene su površine pod duhanom na području Slavonije gdje je ugovoreno 448 ha Virginije, (10,94 % manje od prošle godine) a Burleya 53,44 hektara, što je 45% manje nego prošle godine.

”Zadovoljni smo rezultatima ugovaranja jer interes proizvođača i ugovorene površine jamče opstojnost proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uspješan program nabavke strojnih berača za koji smo samo ove godine izdvojili 12 milijuna kuna pokazao je da proizvođači vide svoj dugoročni interes u povećanju investicije u proizvodnju duhana. Vjerujemo da će strojna berba riješiti značajan dio problema nedostatka radne snage koji je bio najveće ograničenje rastu proizvodnje duhana. Dodatnu nadu nam budi činjenica da su proizvođači koji su investirali u nove berače u prosjeku povećali površine pod duhanom za gotovo trećinu”, izjavio je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.

Od pokretanja programa nabavke mehaničkih berača u listopadu, do sada je ugovorena nabavka 21 mehaničkog berača s 26 kooperanta. Za ukupan program nabavke mehaničkih berača u HD-u su za ovu godinu osigurali kreditnu liniju u visini 12 milijuna kuna i planira se ugovaranje dodatnih berača do kraja godine.

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena. Hrvatski duhani su za kilogram svijetle virdžinije, tipa duhana koji se najviše proizvodi u Hrvatskoj, u ovoj otkupnoj sezoni povećali cijenu na 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prošlu godinu i najviše ikada plaćeno za kilogram duhana u Hrvatskoj. Pritom je na području Podravine prosječna isplaćena cijena za kilogram duhana tipa Svijetla Virginia ove godine bila 13,34 kuna, a na području Slavonije 13,45 kuna. U Hrvatskim duhanima nastavili su s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto.

Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini iznose ukupno 12 milijuna kuna.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.