Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Hrvatski europarlamentarci dolaze iz HDZ-a, SDP-a i Laburista -VIDEO

Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević- BUZ osvojila je najviše – šeast mandata, a slijedi koalicija SDP-HNS-HSU s 5 osvojenih mandata. Jedan mandat osvojili su Hrvatski laburisti

Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević- BUZ osvojila je najviše - šeast mandata, a slijedi koalicija SDP-HNS-HSU s 5 osvojenih mandata. Jedan mandat osvojili su Hrvatski laburisti

Prema neslužbenim rezultatima, na prvim hrvatskim izborima za 12 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, nakon obrađenih 99,81 posto biračkih mjesta, najviše mandata, 6, osvojila je koalicija HDZ-HSP Ante Starčević- BUZ (32,87 posto glasova). Slijedi koalicija SDP-HNS-HSU s 5 osvojenih mandata (32,07 posto). Jedan mandat osvojili su Hrvatski laburisti (5,76 posto glasova). Konačni rezultati očekuju se danas u podne.

Dvanaest kandidata koji prema ovim podacima ulaze u Europski parlament su Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Miletić i Zdravka Bušić (HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ). Slijede kandidati s liste SDP-HNS-HSU-a – Tonino Picula, Biljana Borzan, Jozo Radoš, Marija Ilić i Sandra Petrović Jakovina. Laburiste će predstavljati Nikola Vuljanić, javlja HRT.

Najbolja kandidatkinja s HDZ-ove liste, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, dobila 19 tisuća glasova više od svih laburističkih kandidata. Ruža Tomašić sama je odnijela oko 55 tisuća glasova, a cijela laburistička lista oko 36 tisuća glasova.

Listi HDZ-a 12, a SDP-u osam županija, Jakovčiću Istra

Koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova dobila je u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-Posavskoj i Bjelovarsko-bilogoroskoj županiji. Koalicija SDP, HNS, HSU pobjedu je odnijela u gradu Zagrebu, zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Osiječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji, pokazuju DIP-ovi rezultati nakon više od 90 posto obrađenih glasova.

Te dvije koalicije izborni prag od pet posto prošle su u gradu Zagrebu i svim županijama. Slijede laburisti koji su prag prošli u 11 županija, HSS u sedam županija, koalicija HDSSB, HDSSD, Zeleni HR u pet, lista Ivana Jakovčića u dvije i HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku u jednoj županiji. Najviši postotak glasova po županijama dobila je HDZ-ova koalicijska lista, kojoj je u Ličko-senjskoj županiji pripalo više od 52 posto. Ta lista je više od 40 posto glasova dobila još u osam županija. SDP-ova lista više od 40 posto glasova ima u tri županije. Više od 40 posto imala je još lista Ivana Jakovčića.

U Zagrebu, gdje je glasovalo najviše birača, uz izlaznost oko 32 posto, SDP s 37 posto glasova vodi ispred HDZ-ove koalicije za oko sedam posto, dok su treći laburisti s nešto više od 6,6 posto. Neočekivano četvrto mjesto u Zagrebu osvojio je Hrast. SDP vodi i u Splitu s 41 posto, dok je s nešto manjim postotkom (40,84 posto) HDZ najbolji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Rijeci je, pak, SDP dobio više od 48 posto glasova, a HDZ gotovo 19 posto.

Najveća regionalna stranka, HDSSB, najviše je glasova očekivano dobila u Osijeku (21,9 posto), čime je osvojila drugo mjesto iza SDP-a s 30,54 posto. HDZ je u Osijeku treći s 20,99 posto.

„Dragi prijatelji mi smo pobijedili na ovim izborima. Čestitam svima vama, našoj mladeži i našim ženama i svim članovima koji vole ovu stranku. Izašli smo iz ponora parlamentarnog poraza i danas smo pobjednici“, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući rezultate izbora za Europski parlament na kojima je koalicija HDZ-HSPAS-BUZ osvojila najviše glasova.

Našli smo razloge zašto smo gubili i vratili smo poštenje i domoljublje u HDZ. Mi smo svoju katarzu prošli i čekamo da se to dogodi i drugima, poručio je predsjednik HDZ-a. Čestitao je svojim koalicijskim partnerima, ali i koaliciji SDP-HNS-HSU te laburistima. Poručio je kako mu je žao zbog male izlaznosti na izbore za Europski parlament koji su hrvatske građane koštali 85 milijuna kuna. Najavio je pripreme za nadolazeće lokalne izbore i najavio pobjedu HDZ-a.

„Glasovi su izbrojani, ne preostaje mi ništa drugo, nije da to radim teška srca, da čestitam onima koji su dobili više glasova i koji su pobijedili na ovim izborima. To je lista HDZ-HSP AS-BUZ. Izbori su uvijek neizvjesni. Očekivali smo nešto bolji rezultat. Čestitam svima izabranima i s naše liste i s drugih lista. Na nama je da se zamislimo zašto su se ljudi oglušili izaći na izbore. Kao političar i kao predsjednik SDP-a i član koalicije s HNS-om i HSU-om kažem da smo dali sve od sebe te da ćemo se još više boriti da naše politike i poruke dođu do birača i da izađu na izbore“, rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je to rezultat koji su ocijenili birači. „Također sam se nadala da ćemo za nijansu dobiti bolji rezultati i imati šest europarlamentaraca. Imamo ih pet i na njih smo ponosni“, rekla je.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja čestitao je onima koji su dobili najvišu razinu povjerenja građana. „Na nama je da analiziramo svoje propuste. Očekivali smo sigurnih šest mandata. Ali jedna bitka može biti izgubljena, ali ne i rat. Idemo naprijed. Pred nama su novi izbori“, rekao je.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Vlada i resorna ministarstva tijekom ožujka i travnja u više će gradova na predstavljanjima pod nazivom “Zajedno do EU fondova” prezentirati sve mogućnosti privlačenja...

Ekonomija

Od sada je švicarski franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja. Sve se to dogodilo nakon što je Hrvatski sabor većinom glasova...

Financije

Prihvati li se zakonsko rješenje, u skoroj budućnosti bi se stambeni krediti mogli dobivati isključivo u kunama. Tako je poručio premijer Zoran Milanović sa...

Komentari

“Zadiranje u kreiranje tečaja je bez presedana, vrlo neuobičajen čin za zemlje Europske unije i zemlje tržišno orijentirane gdje svakako spada Hrvatska. Arbitraža oko...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.