Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HUP: Inzistiranje na antagonizmu poslodavaca i radnika je promašeno i štetno!

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi “radnike tretirali kao stvari”.

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi "radnike tretirali kao stvari".

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera Zorana Milanovića da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi “radnike tretirali kao stvari”.

Inzistiranje na navodnom antagonizmu radnika i poslodavaca promašeno je i štetno za cijelo društvo, jer su poslodavci i radnici partneri koji ovise jedni o drugima i dijele zajedničke interese ostvarivanja dobrih rezultata poslovanja kao preduvjeta za stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, ističe HUP u priopćenju.

Vlada kao socijalni partner radnicima i poslodavcima ne bi smjela dodatno ohrabrivati navodni međusobni antagonizam već promovirati rad i poduzetničku kreaciju kao nerazdvojive temelje koji ruku pod ruku zajednički ostvaruju gospodarski rast i razvoj.

HUP tvrdi da ne traži promjenu zastarjelog i rigidnog ZOR-a zbog partikularnih interesa poslodavaca već zbog zajedničkog interesa i poslodavaca i radnika. “Promjena ZOR-a nije toliko potrebna poslodavcima koliko je potrebna cijelom društvu, a prije svega onima koji se nalaze među gotvo 375.000 nezaposlenih”.

O nužnosti fleksibilizacije i prilagodbe ZOR-a novim gospodarskim okolnostima, suglasni su domaći i inozemni stručnjaci te brojne institucije koji zastarjeli ZOR vide kao značajnu prepreku jačanju konkurentnosti, lakšem i većem zapošljavanju te gospodarskom rastu, tvrdi HUP.

O promjenama ZOR-a želimo voditi odgovoran i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima kako bismo zajednički definirali novi i adekvatniji zakonski okvir koji će istodobno osigurati visoku razinu zaštite prava radnika, ali i omogućiti jednostavnije i konkuretnije poslovanje poduzetnicima i poslodavcima te time potaknuti stvaranje radnih mjesta i smanjivanje zabrinjavajuće velikog broja nezaposlenih, poručuju HUP-ovci.

Promjene ZOR-a samo su dio promjena koje treba poduzeti za stvaranje boljeg i povoljnijeg okruženja za poslovanje i ulaganja, jer bez promjene ekonomske politike neće biti novih ulaganja, radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Stanje je zabrinjavajuće i svaka daljnja odgoda promjena, te inzistiranje na potezima koji zadržavaju postojeći smjer ekonomske politike, poput uvođenja poreza na nekretnine ili obveze plaćanja PDV-a po izdanom računu i za obrtnike, samo će dodatno pogoršati duboku krizu, upozorava HUP.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.