Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HUP: Inzistiranje na antagonizmu poslodavaca i radnika je promašeno i štetno!

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi “radnike tretirali kao stvari”.

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi "radnike tretirali kao stvari".

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je danas da je zatečena izjavom premijera Zorana Milanovića da poslodavci zagovaraju izmjene Zakona o radu (ZOR) zato što bi “radnike tretirali kao stvari”.

Inzistiranje na navodnom antagonizmu radnika i poslodavaca promašeno je i štetno za cijelo društvo, jer su poslodavci i radnici partneri koji ovise jedni o drugima i dijele zajedničke interese ostvarivanja dobrih rezultata poslovanja kao preduvjeta za stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, ističe HUP u priopćenju.

Vlada kao socijalni partner radnicima i poslodavcima ne bi smjela dodatno ohrabrivati navodni međusobni antagonizam već promovirati rad i poduzetničku kreaciju kao nerazdvojive temelje koji ruku pod ruku zajednički ostvaruju gospodarski rast i razvoj.

HUP tvrdi da ne traži promjenu zastarjelog i rigidnog ZOR-a zbog partikularnih interesa poslodavaca već zbog zajedničkog interesa i poslodavaca i radnika. “Promjena ZOR-a nije toliko potrebna poslodavcima koliko je potrebna cijelom društvu, a prije svega onima koji se nalaze među gotvo 375.000 nezaposlenih”.

O nužnosti fleksibilizacije i prilagodbe ZOR-a novim gospodarskim okolnostima, suglasni su domaći i inozemni stručnjaci te brojne institucije koji zastarjeli ZOR vide kao značajnu prepreku jačanju konkurentnosti, lakšem i većem zapošljavanju te gospodarskom rastu, tvrdi HUP.

O promjenama ZOR-a želimo voditi odgovoran i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima kako bismo zajednički definirali novi i adekvatniji zakonski okvir koji će istodobno osigurati visoku razinu zaštite prava radnika, ali i omogućiti jednostavnije i konkuretnije poslovanje poduzetnicima i poslodavcima te time potaknuti stvaranje radnih mjesta i smanjivanje zabrinjavajuće velikog broja nezaposlenih, poručuju HUP-ovci.

Promjene ZOR-a samo su dio promjena koje treba poduzeti za stvaranje boljeg i povoljnijeg okruženja za poslovanje i ulaganja, jer bez promjene ekonomske politike neće biti novih ulaganja, radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Stanje je zabrinjavajuće i svaka daljnja odgoda promjena, te inzistiranje na potezima koji zadržavaju postojeći smjer ekonomske politike, poput uvođenja poreza na nekretnine ili obveze plaćanja PDV-a po izdanom računu i za obrtnike, samo će dodatno pogoršati duboku krizu, upozorava HUP.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

QNAP TS-1655 je moćno 2,5GbE hibridno rješenje za pohranu koje pruža centraliziranu pohranu i upravljanje za tvrtke gotovo svih veličina.

Poduzeća

Tvrtka Lagermax Logistics Croatia jučer je svečanootvorila novoizgrađeno logističko skladište u mjestu Luka pored Zaprešića, a velikom proslavom obilježeno je i 25 godina rada...

Novosti

Među zvučnim imenima i proslavljeni hrvatski tenisač s bogatim poslovnim iskustvom Mario Ančić.

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.