Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HUP uključen u izradu novih promjena Zakona o zaštiti potrošača

Zakon o zaštiti potrošača
pixabay.com
Predstavnici HUP-a od početka su uključeni u izradu novih izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača koje je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva. Samo godinu dana nakon promjena aktualnog Zakona, inicirane se izmjene i promjene Zakona.

Propisivanje specifičnih nacionalnih pravila koje je uvedeno u prošlogodišnje zakonsko rješenje, a vezano uz reguliranje posebnih oblika prodaje ( akcijske prodaje i sezonskih sniženja), prema mišljenju Europske komisije dovelo je u pitanje implementaciju Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi kojom je predmetna problematika uređena općenito, a time i povredu prava Europske unije. Slijedom toga potrebno je bilo izvršiti izmjene pojedinih odredbi nacionalnog Zakona o zaštiti potrošača radi potpunog usklađivanja s predmetnom Direktivom.I sama praksa i domaće tržište ukazalo je na poteškoće reguliranja posebnih oblika prodaje npr. kod obveznog isticanja dvije cijene u slučajevima kad posebni oblici prodaje traju kraće vremensko razdoblje odnosno kada započinje u određenom dijelu dana i traje svega nekoliko sati. Obveza isticanja dvije cijene pojavljivala se trgovcima kao prepreka u ispunjavanju predmetne zakonske obveze, posebice kada se u trgovini nalazi veliki broj proizvoda. Također, praksa je ukazala i na nužno usklađivanje termina početka sezonskog sniženja, s poslovnom praksom trgovaca kao i pojedinim vrstama roba, što će se dodatno regulirati posebnim pravilnikom u cilju da se ova problematika detaljnije uredi.

Nadalje, praksa i djelovanje udruga za zaštitu potrošača pokazala je da je ugovore o uslugama koji se između trgovaca i potrošača sklapaju putem telefona potrebno jasnije urediti u dijelu koji se odnosi na trenutak sklapanja ugovora. Predloženo je i ustrojavanje Registra potrošača koji ne žele biti kontaktirani u okviru promidžbe i prodaje putem telefona koji će se voditi pri Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti. Naime, potrošač koji ne želi primati pozive i/ili poruke koje se odnose na promidžbu i prodaju putem telefona moći se upisati u Registar, a postupak upisa i ispisa iz Registra regulirat će se također Pravilnikom.

Zakon o zaštiti potrošača zanimljiv je mnogim djelatnostima upravo zbog definiranje pojma trgovca jer prema Zakonu „trgovac se smatra bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti, uključujući i osobu koja nastupa u ime ili za račun trgovca.“ Također, važno je istaknuti da će se HUP uključiti i u pripremu novih Pravilnika predviđenih Zakonom, kako bi se osim zaštite prava potrošača, vodilo računa i o poslovnoj praksi trgovaca i funkcioniranjem domaćeg tržišta koje je dio zajedničkog EU tržišta proizvoda i usluga.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.