Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

Analiza online potražnje u CEE regiji: kupci se vraćaju tradicionalno najpopularnijim proizvodima

Novi podaci o online potražnji u analiziranim državama srednje i istočne Europe pokazuju velike sličnosti u ponovnom povećanju zanimanja potrošača za tradicionalno najpopularnijim proizvodima.

Nakon snažnih reakcija potrošača na početak sukoba u Ukrajini i velikih povećanja cijena goriva, novi podaci o online potražnji u analiziranim državama srednje i istočne Europe pokazuju velike sličnosti u ponovnom povećanju zanimanja potrošača za tradicionalno najpopularnijim proizvodima.

Nakon nekoliko mjeseci stagnacije, u svim analiziranim državama, na Jeftinije.hr smo primijetili značajno povećanje potražnje u tradicionalno najtraženijim online kategorijama proizvoda poput televizora, pametnih telefona, vrtnog alata i bijele tehnike. Podaci ukazuju na to da se nakon osjetnih turbulencija, stagnacije pa čak i pada potražnje uzrokovane vanjskim faktorima, tržište e-trgovine ubrzano vraća u svoje uobičajene okvire. 

Kod hrvatskih je potrošača ta sličnost u pretraživanjima u odnosu na druge države CEE regije bila najočitija u kategorijama televizora za kojima je potražnja porasla za 50 % u samo tjedan dana te za pametnim telefonima koji su bili gotovo 30 % traženiji nego tjedan ranije. Dvije spomenute kategorije bile su među najtraženijima i kod naših susjeda: u Sloveniji je potražnja za televizorima bila jednaka Hrvatskoj dok je potražnja za mobitelima porasla za 32 %. Slično zanimanje primijećeno je i kod srpskih potrošača kod kojih je primjetno i značajno povećanje za vrtnim alatom – potražnja za kosilicama porasla je za 52 % dok su motokultivatori bili 40 % traženiji nego tjedan ranije.

Sličnu situaciju pokazuju i podaci o pretraživanjima kod čeških, slovačkih i mađarskih potrošača. Mobiteli, televizori, automobilske gume, vrtni alati jedni su od najtraženijih proizvoda u svim spomenutim državama. Mala anomalija u usporedbi s ostalim analiziranim državama primijećena je u Češkoj i Slovačkoj u kojima je u posljednjih sedam dana eksplodirala potražnja za štednjacima – u Slovačkoj su bili traženiji čak 473 % više nego tjedan ranije, a u Češkoj gotovo jednako visokih 417 %. Za pretpostaviti je da je ogromno povećanje potražnje posljedica prilagodbe potrošača visokim cijenama energenata koje nisu zaobišle ni dvije spomenute države.

Izvor: Jeftinije.hr


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.