Ima li povezanosti između Svjetskog nogometnog prvenstva i produktivnosti?

Ima li povezanosti između Svjetskog nogometnog prvenstva i produktivnosti?

Za usporedbu, britanske tvrtke izgubit će četiri milijarde funti u produktivnosti zbog Mundijala zbog “bolesti Svjetskog kupa”, plejade izgovora o bolestima koju će radnici ispostaviti da bi mogli pogledati okršaj omiljene momčadi, pokazuje istraživanja konzultanske tvrtke ELAS. Od 1500 ispitanika njih čak 13 posto priznalo je da će javiti da su bolesni, dok će gotovo polovica na godišnji odmor ili bolovanje. Od onih koji dođu raditi, 85 posto ih je priznalo da će potrošiti najmanje 20 minuta u danu na društvenim mrežama i čitajući novine ne bi li doznali rezultate.

Korisna inspiracija

No, ne gledaju svi na to kao na izgubljeno vrijeme jer produktivnost radnika ovisi o pozitivnim emocijama koje će se preliti u svakodnevne zadatke. Za Hrvatsku egzaktnih podataka nema, a takvo istraživanje nitko nije ni provodio, kaže Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). “Ne vjerujem da će Svjetsko prvenstvo znatno utjecati na tvrtke, uostalom već se dugo zna kad se održava i tvrtke su mogle organizirati poslovanje“, kaže.

Mudijal bi ipak mogao poslodavcima donijeti više koristi nego štete od pada produktivnosti zbog pospanih radnika, smatra psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić. “Da bismo dali maksimalno na poslu i u svakodnevnom životu, moramo imati aktivan odmor i emocionalno punjenje, što je jedan od ključnih elemenata psihičkog zdravlja”, kaže autorica knjige “Avantura osobne promjene”.

“Nogomet je oboje, a razočaran čovjek bez modela identifikacije u političarima ili umjetnicima ima emocionalno punjenje kad Mandžukić zabije gol jer uspjeh inspirira, a svima je jasno da je uspjeh postigao trudom, a ne prijevarom te da nakon njega neće u Remetinec”, kaže naša sugovornica, smatrajući da bi tvrtke trebale kapitalizirati te emocije i, ako to posao dopušta, organizirati poslovanje da radnici koji to žele mogu pratiti utakmice.

Želja radnika – zakon

U koncernu Agrokoru smatraju da prvenstvo neće utjecati na produktivnost. U štetu od nogometa ne vjeruje ni Branko Rogić, vlasnik Orbica. “Radnika treba držati zadovoljnima, uz teške trenutke na poslu omogućiti mu da se relaksira, no ne bih oprostio da se kasni na posao“, kaže nekadašnji igrač juniora Hajduka.

Bi li dopustio gledanje utakmice na radnom mjestu? “Da, na onim mjestima koja to mogu raditi. Želja dobrog radnika je zakon”, kaže Roglić. U Agrokoru pak kažu da bi nogomet na poslu bio dopušten pod uvjetom da je to tehnološki izvedivo. Iz Atlantic grupe ističu da je nogomet teško gledati isključivo u troškovnom smislu, a na radnike samo kao na sredstvo produktivnosti.

“Rad i produktivnost su važni, oni su okosnica društvenog rasta i razvoja, ali život sa svim svojim pojavnostima daleko kompleksniji i važniji. To je misao kojom ćemo se voditi tijekom trajanja Mundijala”, poručuju iz Atlantica.

Podijeli

Odgovori

Top