Informatizirana javna uprava za bolju uslugu građanima

Informatizirana javna uprava za bolju uslugu građanima

Informatizacija javne uprave je prije svega alat za pružanje bolje usluge građanima i za povećanje transparentnosti, istaknuo je danas ministar uprave Arsen Bauk na konferenciji “Digital Agenda for Europe – Going Local”, održanoj u Opatiji u sklopu 36. međunarodnog skupa MIPRO 2013.

Organizatori konferencije su Vlada, Ministarstvo uprave i Povjerenstvo za koordinaciju informatizacije javnog sektora, zajedno s Europskom komisijom – Glavnom upravom za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju, Konferencijom se promiče inicijativa Digital Agenda for Europe, s ciljem poticanja i omogućavanja primjene digitalne tehnologije u svakodnevnom životu građana i u poslovanju tvrtki.

Ministar Bauk ističe da informatizacija treba omogućiti bolje usluge građanima, primjerice da lakše dođu do dokumenata, da još ima sustava koji nisu povezani, ali su u nešto više od godinu dana napravljeni pomaci.

Tako su primjerice u izbornoj noći na nedavnim lokalnim izborima rezultati bili na internetu, a takvih unaprijeđenja bit će još, naglasio je Bauk podsjećajući da je objavljen i registar birača.

Naveo je i primjere povezivanje registra Matice umrlih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, što je omogućilo da liječnici više ne dobivaju glavarine po umrlim pacijentima, a povezana je i s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje.

Bauk je istaknuo i kako je zakonima već uređeno da se neki podaci moraju objaviti, a dostupnost podataka smanjuje zloporabe.

Potrebno je da se napredak tehnologije osjeti na svim razinama, istaknuo je Bauk napominjući da treba težiti i većoj transparentnosti lokalne samouprave.

Inicijativa Digitalni plan za Europu je jedna od sedam ključnih inicijativa Europske komisije predviđenih Strategijom Europa 2020. Cilj je ostvariti održive gospodarske i društvene pogodnosti na jedinstvenom digitalnom tržištu utemeljenom na brzom i ultrabrzom internetu te interoperabilnim aplikacijama.

Digitalni plan za Europu ima sedam prioritetnih područja među kojima su stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, poticanje povjerenja i sigurnosti i brži pristup internetu, poticanje ulaganja, digitalne pismenosti, znanja i e-uključivosti, primjena ICT-a u rješavanju ključnih izazova društva.

Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančič naglasio je kako se na razini EU do 2020. planira 100-postotna pokrivenost brzim širokopojasnim internetom.

Hrvatska je u području ICT tehnologija napredovala, ali u nekim dijelovima zaostaje u odnosu na EU, rekao je Stančić i naglasio da se Hrvatska treba pripremiti i za korištenje sredstava koja će joj biti na raspolaganju iz strukturnih fondova EU.

Predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) Dražen Lučić kaže da nisu zadovoljni razinom ulaganja operatera na tržištu te da će regulator učiniti sve da se ulaganja povećaju.

Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić rekao da je prije samo dvije godine razmjena podataka između ministarstava i drugih tijela bila izuzetak, a sada je pravilo.

Hrvatska je premrežena optičkom infrastrukturom koju treba privesti svrsi, rekao je Parać ističući da je projekt objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture u državnom vlasništvu pri kraju, još treba potpisati ugovore i slijedi implementacija projekta.

U okviru MIPRO-a danas će se održati i skupovi o korisnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija za društvo te okruglim stolom na temu što Hrvatska donosi u EU i što može očekivati od članstva EU u području ICT-a

Podijeli

Odgovori

Top