Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Elvira Mlivić Budeš

Inspiracija ponedjeljkom: Što kad ne volite svoj posao?

Danas je već puno ljudi svjesno da bi bili učinkovitiji da uživaju u svom poslu. No, to je lakše reći nego ostvariti. Zarađivati od svog hobija ili omiljene aktivnosti, mnogima je još uvijek neostvareni san, a neki uopće nisu ni svjesni da je to moguće. Ako se nalazite u situaciji da još uvijek radite posao koji zaista ne volite ili jednostavno niste zadovoljni radnim okružjem, pomozite si sitnim pomoćima i preživite još jedan dan.

Na poslu kojeg ne volimo obično zamjerimo nadređenim da nas ne cijene dovoljno. Istovremeno, mi isto ne cijenimo posao na koji idemo jer ga ne volimo i pronalazimo mu bezbroj nedostataka. Potrudite se svaki dan pronaći jedan novi pozitivan događaj na poslu, bez obzira je li riječ o atraktivnoj prilici, ili nekim naizgled banalnim stvarima kao što je novi aparat za kavu, ugodna temperatura u prostoriji i slično. Svaki dan zapišite što ste uočili pozitivno i pokušajte voditi evidenciju barem kroz 30 dana.

Odmor za vrijeme radnog vremena iskoristite za odlazak u park, čitanje omiljene knjige ili časopisa. Svaki put pronađite novo mjesto za boravak. Protegnite noge, pogledajte nešto pored čega obično nezainteresirano prolazite. Puno je različitih mogućnosti… Ne gubite vrijeme u razgovoru na kavama, gdje obično izlaze na vidjelo sve neugodnosti prethodnih dana i gdje se razvijaju nove besmislene teorije o međuljudskim odnosima. To je posebno izraženo u organizacijama gdje su zaposlenici nezadovoljni. Ne tražite „saveznike“ s kojima biste prepričavali događaje iz prošlosti ili predviđali negativne ishode u budućnosti. Ako postoji mogućnost, dogovorite kratko druženje s osobom iz neke druge organizacije i provedite dnevni odmor kako zaslužujete, u smijehu, ugodnom razgovoru i pozitivnom okružju.

Nemojte brojati dane do vikenda. U svakom danu osmislite jednu aktivnost kojoj ćete se veseliti. Tu aktivnost planirajte odmah iza radnog vremena kako biste imali osjaćaj da mudro koristite svoje vrijeme i držite konce u svojim rukama. To može biti kratko druženje s dragim prijateljem, odlazak na kolače s obitelji ili neka sitna kupovina. Planirajte te aktivnosti i posvetite im svoju pažnju. Tako ćete prebaciti fokus s odrađivanja na ono što vas čini pozitivnim.

Potrudite se pronaći nove mogućnosti na poslu i nove izazove. Kvalitetno obavljanje zadataka i koji vam se ne sviđaju uvijek govore o vašoj profesionalnosti.

Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš, konzultantica za razvoj poslovnih vještina

[email protected]

Ako razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa, pridružite nam se na Filaksovoj ljetnoj školi poduzetničkog menadžmenta (4. i 11. srpnja 2015.) Pripremite se za pregršt savjeta i novih ideja iz Vedre kuće znanja! Sudjelujte u stručnom programu, usavršite znanja, ostvarite konkretne rezultate i pridružite se društvu izvrsnih! Saznajte kako osobni razvoj utječe na rezultate u poduzetništvu! Program edukacije je namijenjen svima koji nastoje kontinuirano pratiti trendove u poslovnom planiranju i upravljanju, a uključuje sve potrebne alate, praktična znanja i dokazane metode za uspješno kreiranje potražnje na tržištu za svim kategorijama proizvoda i usluga. Prijave na [email protected]


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.