Intenzitet emisija ugljičnog dioksida globalnog gospodarstva smanjio za 2,6 % u 2016. godini

Iako su države tijekom protekle tri godine smanjile intenzitet emisija ugljičnog dioksida u svojim gospodarstvima za otprilike 2,6 %, PwC u svojem najnovijem izvješću „Low Carbon Economy Index 2017: Is Paris Possible?” upozorava da je to i dalje manje od polovice onoga što je potrebno kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na ispod dva stupnja. Proračun CO2: Godišnja stopa dekarbonizacije od 6,3 % procjena je brzine kojom zemlje moraju smanjiti svoje emisije vezane uz energiju, uz zadržavanje rasta gospodarstava, kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 2°C.

 

U devetoj godini svojeg postojanja, Indeks niskougljičnog gospodarstva (LCEI), koji prati napredak zemalja skupine G20 u smanjenju intenziteta emisija CO2 njihovih gospodarstava (odnosno, emisija stakleničkih plinova povezanih s energijom po milijunu dolara BDP-a), pokazuje da je došlo do značajnog poboljšanja u odnosu na stopu smanjenja kroz povijest – u prosjeku 1 % godišnje do 2014. godine. UK i Kina su jedine zemlje u sustavu Indeksa koje su intenzitet emisija CO2 smanjile u skladu s ciljem od dva stupnja.

LCEI za 2017. pokazuje sljedeće:

  • Porast globalnih emisija usporen je u 2016. godini, uz porast od samo 0,4 %, dok je porast globalnog BDP-a iznosio 3,1 %. Naša analiza svake godine pokazuje da se intenzitet emisija CO2 smanjivao za oko 2,6 % tijekom protekle tri godine.
  • Globalni intenzitet emisije CO2 pao je za 2,6 %, čime se nastavlja značajno poboljšanje u dekarbonizaciji od 2014. godine. Zemlje E7 postigle su brže smanjenje, koje je iznosilo 4,2 %, dok je dekarbonizacija zemalja G7 iznosila 2,9 %.
  • Zemlje s najboljim rezultatima, kao što su UK, Kina, Meksiko i Australija, smanjile su svoje emisije, zadržavši rast ekonomije.
  • Zemlje s najslabijim rezultatima Indeksa, kao što su Indonezija, Argentina, Turska i Južna Afrika, zabilježile su porast emisija koji je premašio rast njihovog BDP-a.

UK i Kina vodeće su po pitanju čistog rasta

UK i Kina jedine su zemlje koje su premašile razinu dekarbonizacije koja je potrebna kako bi se ostvario cilj od dva stupnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo provelo je dekarbonizaciju koja je gotova tri puta veća od prosječne globalne razine. To je prouzročilo smanjenje emisija za 6 %, što je postignuto prelaskom s ugljena na plin i manjom potrošnjom energije. UK ostvarilo je najvišu prosječnu stopu dekarbonizacije od 2000. godine.

  • Planira se zatvaranje svih elektrana na ugljen do 2025. godine, pri čemu se potrošnja ugljena smanjila za 52 %.
  • Plin i solarna energija popunili su tu prazninu budući da se energija vode i vjetra smanjila zbog slabih oborina i manjih brzina vjetra.
  • Budući da je prijelaz s ugljena skoro dovršen, UK će se morati početi baviti drugim izvorima emisije, posebice grijanjem i prometom.

Kina slijedi UK. Kao najveći svjetski potrošač energije i ugljena, smanjenje potrošnje ugljena za 1,4 % zbog novih energetskih politika i politika zaštite okoliša imalo je značajan utjecaj na njezin intenzitet emisije CO2.

  • Kina je također ugradila najveći mogući kapacitet obnovljive energije 2016. godine, nadmašivši time SAD.
  • Promjena u gospodarstvu također igra ulogu, s obzirom da je porast usluga nadmašio porast u sektorima koji su ovisni o energiji.

Unatoč tome što su UK i Kina značajno ograničili potrošnju ugljena, ostale zemlje, kao što su Indija, Turska i Indonezija popunile su tu prazninu. Prema tome, kada je došlo do promjene u potrošnji ugljena, ona je pala za samo 1,7 % i još uvijek čini trećinu svjetskih energetskih potreba. Potrošnja nafte i plina porasla je za 1,58 %. Solarna energija porasla je za 30 %, a energija vjetra za 15,9 %, no one još uvijek čine mali dio globalne potrošnje energije.

Podijeli

Odgovori

Top