Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Interakcije čovjeka i prirode i utjecaji turističkih aktivnosti na zaštićena područja i okoliš

Rekreacijske aktivnosti poput planinarenja, brdskog biciklizma ili skijanja dovode do različitih utjecaja na okoliš i fizičke i hidrološke procese, kao i na ekologiju i životinjski svijet.

Najnovija istraživanja su pokazala da, uz sve veći broj posjetitelja i aktivnosti posjetitelja, zaštićena područja u Središnjoj Europi doživljavaju porast „sukoba“ u interakcijama između čovjeka i prirode. Rekreacijske aktivnosti poput planinarenja, brdskog biciklizma ili skijanja dovode do različitih utjecaja na okoliš i fizičke i hidrološke procese, kao i na ekologiju i životinjski svijet. Imajući to na umu, znanstvenici i stručnjaci iz pet (5) zemalja Europske unije odlučili su se pozabaviti ovim izazovom i njegovim rješenjima koristeći znanstveni i metodički pristup u okviru EU projekta HUMANITA.

Nakon puno uloženog vremena, truda, priprema i strasti posvećenih ovoj inicijativi, projekt “HUMANITA – Interakcije čovjeka i prirode i utjecaji turističkih aktivnosti na zaštićena područja” je započeo 1. travnja 2023. godine i završit će 31. ožujka 2026. godine.

U tom će razdoblju projekt HUMANITA okupiti 11 partnera iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovačke sa svrhom angažiranja znanstvenika s posebnim stručnim znanjem i tematskim iskustvom da zajedno rade na razvoju i testiranju inovativnih rješenja za procjenu utjecaja turističkih aktivnosti na prirodu, s ciljem pružanja pomoći upraviteljima zaštićenih područja u zaštiti okoliša. Dodatnih 14 pridruženih partnera uključeno je u projekt kako bi doprinijeli upravljanju interakcijama čovjeka i prirode i utjecajima turističkih aktivnosti na zaštićena područja. Posebno je važno istaknuti da su u projektu uključena čak dva (2) projektna partnera iz Hrvatske – Notitia d.o.o. kao koordinator komunikacijskih, diseminacijskih i promotivnih aktivnosti projekta te Javna ustanova Kamenjak kao jedna od pet (5) pilot lokacija projekta za testiranje novih inovativnih metoda i pristupa praćenju interakcija između čovjeka i prirode.

Važnost i utjecaj projekta HUMANITA prepoznala je i Europska unija. Naime, HUMANITA projekt je podržan od strane Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027. uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj – ukupni proračun projekta iznosi 2.396.346,70 EUR, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.917.077,36 EUR.

Uz navedenu podršku Europske unije, a kako bi se osigurala njegova važnost, utjecaj i dugoročna održivost, projekt HUMANITA ima za cilj testirati i izraditi inovativna rješenja za procjenu utjecaja turističkih aktivnosti na prirodu, pomoći upraviteljima zaštićenih područja u zaštiti prirode, uključiti turiste i lokalne zajednice u participativno praćenje s ciljem podizanja svijesti, izgradnje povjerenja i promjene ponašanja, unaprijediti zaštitu prirodne baštine, ekosustava i zaštićenih područja te razviti narativ „zajedničke baštine“ za pilot lokacije.

Iz navedenih će aktivnosti proizaći vrijedni rezultati projekta, kao što su transnacionalna strategija praćenja interakcija između čovjeka i prirode, pet (5) pilot lokacija za testiranje novih inovativnih metoda i pristupa praćenju interakcija između čovjeka i prirode, pet (5) lokalnih akcijskih planova za praćenje i rješavanje interakcija između čovjeka i prirode na pilot lokacijama te šest (6) rješenja za procjenu vrijednosti utjecaja različitih vrsta turističkih aktivnosti na prirodu.

Projekt je započeo provedbu sa svojim prvim konzorcijskim i početnim (kick-off) sastankom koji je održan 17. – 19. travnja 2023. godine u Bukkszentkeresztu u Mađarskoj. Sastanak je poslužio kao platforma za raspravu o radnim paketima, aktivnostima, zadacima i ukupnom tijeku rada partnera u narednom razdoblju, kao i u projektu općenito. Početni sastanak također je integrirao uspostavljanje Upravljačke skupine HUMANITA i sastanak Upravnog odbora, prvi od mnogih koji će uslijediti u projektu HUMANITA na putu istraživanja međudjelovanja čovjeka i prirode i utjecaja turističkih aktivnosti na zaštićena područja i zaštitu okoliša.

Ovaj projekt je podržan od strane Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027. uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.