Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ispoštovati dogovoreno je ključno u poduzetništvu

Ako vas klijent mora zvati nekoliko puta uzastopce zbog neispunjavanja vašeg obećanja, prestaje vam vjerovati, počinje shvaćati da ne može računati na vas. Tada je vaš ugled, a i ugled vaše tvrtke, narušen.

Ako vas klijent mora zvati nekoliko puta uzastopce zbog neispunjavanja vašeg obećanja, prestaje vam vjerovati, počinje shvaćati da ne može računati na vas. Tada je vaš ugled, a i ugled vaše tvrtke, narušen.

Koliko puta vam se dogodilo da ste rekli da ćete nešto učiniti, a ipak niste. Rekli ste samo zbog toga da ispunite formu, a zapravo niste niti namjeravali pridržavati se dogovorenog. Ili ste zaista namjeravali to učiniti, a kada je došao taj trenutak svim silama ste se potrudili to izbjeći, tražeći hrpu izgovora i logički si objašnjavati kako to i nije tako važno baš sada. Ipak imate važnijeg posla.

Držanje dogovora iznimno je važno u poduzetništvu. Kada date svoju riječ kupcu, klijentu ili poslovnom partneru da ćete robu isporučiti u dogovoreno vrijeme, da ćete reklamaciju riješiti u roku od tri dana, da ćete ga nazvati tada i tada, gradite povjerenje, poštovanje i kredibilitet.

Isto tako sve to gubite ne držite li se dogovora. Jednom izgubljeno povjerenje teško je ponovo steći. Ako vas klijent mora zvati nekoliko puta uzastopce zbog neispunjavanja vašeg obećanja, prestaje vam vjerovati, počinje shvaćati da ne može računati na vas. Tada je vaš ugled, a i ugled vaše tvrtke, narušen. Stvarni problem ne leži u tome što vi olako dajete i kršite svoju riječ, već u tome da ne shvaćate cijenu koju plaćate za to. Kad se ne pridržavate dogovora, plaćate i vanjsku i unutarnju cijenu. Vanjska cijena je gubitak klijenata, kupaca, poslovnih partnera i suradnika. A unutarnja cijena koju plaćate jest gubitak samopoštovanja, samouvažavanja i samopouzdanja.

Kada osvijestite koliko su vaši samopoštovanje i čestitost doista važni prestanite sklapati lažne dogovore samo kako biste nekoga skinuli s grbače i riješili ga se privremeno. Nemojte sklapati dogovore za koje u startu znate da ih ne možete održati ili da ih ne možete održati u dogovorenom roku. Tada će vam ostati više vremena za one dogovore koje zaista želite održati i činit ćete sve što je potrebno da ih ispunite. Kada shvatite koliko je važno ispunjavati zadanu riječ bit ćete u stanju i realizirati je. Isto tako, ako želite zaslužiti više povjerenja i poštovanja drugih ljudi svoje ćete dogovore shvaćati puno ozbiljnije.

Zadaci:

1. Sklapajte samo one dogovore koje namjeravate ispuniti. Nemojte pristati na nešto zbog nekog drugog ili samo zato da zadovoljite formu. Bilo bi dobro da zapišete svoje dogovore.

2. Ukoliko saznate da zbog nekih drugih nepredviđenih stvari i razloga nećete moći ispuniti dogovor, javite prvom prilikom i ispričajte se te sklopite novi dogovor. Time pokazujete poštovanje prema tuđem vremenu i potrebama. Ujedno im dajete vremena da promijene i usklade svoj raspored i planove te da se organiziraju i ograniče svoju moguću štetu.

3. Ukoliko je šteta već nastala i ako je došlo do kršenja dogovora, preuzmite odgovornost, suočite se s posljedicama i odlučite hoćete li ponovo sklopiti isti dogovor ili ne.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.