Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ispred zgrade Ine prosvjeduje više od 1000 zaposlenika

Tri sindikata INE upozoravaju da su u pregovorima s poslodavcem došli do samog kraja s otvorenim prijeporom oko članka kolektivnog ugovora koji bi štitio radnike od izdvajanja poslova u zasebne tvrtke. Menadžment Ine – zatečen

Tri sindikata INE upozoravaju da su u pregovorima s poslodavcem došli do samog kraja s otvorenim prijeporom oko članka kolektivnog ugovora koji bi štitio radnike od izdvajanja poslova u zasebne tvrtke. Menadžment Ine - zatečen

Više od tisuću radnika Ine iz cijele Hrvatske okupilo se ispred sjedišta INE u Holjevčevoj aveniji u Zagrebu gdje prosvjeduju protiv smanjivanja broja zaposlenih i nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Tri sindikata INE, koji organiziraju prosvjed, upozoravaju da su u pregovorima s poslodavcem došli do samog kraja s otvorenim prijeporom oko članka kolektivnog ugovora koji bi štitio radnike od izdvajanja poslova u zasebne tvrtke.

To bi, po mišljenju sindikata, moglo prouzročiti višak radnika Ine i u konačnici njihovo otpuštanje.

Radnici prosvjeduju i protiv isključive primjene Pravilnika o radu, osnivanja nove tvrtke u vlasništvu Ine u koju bi, kako tvrde sindikati, poslodavac mogao smjestiti 2500 radnika benzinskih postaja.

Upozoravaju i na plan Uprave Ine o preradi nafte u Rafineriji Sisak koja je više nego duplo manja od nekadašnjih dva milijuna tona godišnje.

Sindikati smatraju da Uprava kontinuirano donosi odluke o restrukturiranju i izdvajanju djelatnosti koje vode smanjivanju broja zaposlenih.

Iz Ine su izrazili “iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku”, a u Ini ocjenjuju kako se time “očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja”.

Ina pak u priopćenju navodi kako je u kolektivnim pregovorima ponudila, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanja dodatka na plaću, jubilarnih nagrada i iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te naknade za bolovanje.

Pritom iz Ine tvrde da, čak i bez navedenih povećanja, Ina ima jedan od najpovoljnijih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj.

Iz Ine tvrde kako sindikat INAŠ “istovremeno inzistira na odredbi kolektivnog ugovora kojom ograničava i direktno zadire u područje poslovnih odluka koje su odgovornosti Uprave, čime se Ina stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju na tržištu, onemogućuje joj se prilagođavanje stanju na tržištu i posljedično dovodi u pitanje dugoročna održivost pojedinih djelatnosti”.

Također se napominje kako je suprotno tvrdnjama o navodnoj ugroženosti materijalnih prava radnika, poslodavac pokrenuo proceduru za donošenje pravilnika o radu kojim se zadržavaju sva postojeća materijalna prava radnika iz Kolektivnog ugovora i nakon njegovog isteka, odnosno do dogovora pregovaračkih strana o sadržaju novog kolektivnog ugovora.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je danas kako je uvjeren da i Uprava i sindikati u Ini rade svoj posao te da “ima prostora da se ispoštuju sva moguća i realna radnička prava”.

“Koliko ja imam informacije, kolektivno pregovaranje je u tijeku. Do kraja mjeseca je rok da se ispregovara i ja sam uvjeren da svatko tu radi svoj posao. Sindikati se bore za što veća radnička prava i to je dobro. Ina dobro stoji, što znači da ima prostora da se ispoštuju sva moguća i realna radnička prava, a Upravi je posao da vodi tvrtku što bolje”, rekao je Vrdoljak komentirajući današnji prosvjed radnika zaposlenih na Ininim benzinskim crpkama.

Na primjedbu da je Vlada rebalansom proračuna planirala povlačenje dobiti iz Ine, a da se istodobno pregovara o smanjenju radničkih prava, Vrdoljak je podsjetio da je u Ini prijašnjih godina ostala velika količina zadržane dobiti, a da “nisu realizirane investicije u skladu sa zadržanom dobiti”.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.