Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Istine o pokretanju vlastitog biznisa koje rijetko čujete

Peter Baskerville, vlasnik 30 različitih kompanija od specijaliziranih prodavnica do fast foodova otkrio je nekoliko najvećih mitova o posjedovanju malih poduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Peter Baskerville, vlasnik 30 različitih kompanija od specijaliziranih prodavnica do fast foodova otkrio je nekoliko najvećih mitova o posjedovanju malih poduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Mit br.1: Posjedovanje poduzeća znači da možete da radite kad god poželite

Istina je ipak da ne posjedujete vi poduzeće, već ono posjeduje vas. Ako je pravilo poduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate da radite. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje kompanije rade po čak 80 – 100 sati tjedno, prenosi BizLife.

Mit br.2: Zaradit ćete bogatstvo ako imate svoju kompaniju

Promatrajući cijene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju da oni zarađuju bogatstvo. Međutim, tek kada pokrenu vlastito poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju da podmire dobivenim prihodima.

Mit br.3: Ako imate svoje poduzeće to znači da ste sami sebi šef i ne morate nikome da odgovarate

Na neki način ovo i je istina, sada kada ste vlasnik za svoje postupke zaista ne odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači pa i vladine agencije.

Mit br. 4: Posjedovanje kompanije znači da možete imati za sebe definiranu plaću

Ono što je važnije od ličnih potreba i želja je opstanak poduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, morat ćete da se odreknete svog udjela kako biste osigurali da kompanija plati svoje račune i nastavi da napreduje. Vaša plaća dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtjevi.

Mit br. 5: Poduzeće će biti uspješno od prvog dana

Naime, vrlo mali broj poduzeća je profitabilno od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekad je to razdoblje od 3 mjeseca do 3 godine. Također ako vlasnik kompanije nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspjeha.

Izvor manager.ba/biznisinfo.ba

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Strategije i trendovi marketing sadržaja nastavljaju se razvijati iz godine u godinu i, da biste bili  relevantni, morate biti u toku.

Novosti

IT tvrtka Q ponovno je proglašena najboljim poslodavcem u kategoriji srednje velikih tvrtki, pokazalo je najnovije istraživanje zadovoljstva zaposlenika koje je proveo MojPosao.

Poduzeća

Softverska tvrtka SysKit osigurala je devet milijuna dolara investicije koju će iskoristiti za internacionalizaciju poslovanja i razvoj tvrtke.

Edukacija

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.