Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Istražni zatvor za devetoricu iz afere Hipokrat! [VIDEO]

Devetero uhićenih u akciji “Hipokrat”, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi s najbližim suradnicima, zadržano je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu koji je udovoljio zahtjevu USKOK-a da se tijekom istrage pritvori manji dio od 76 osoba osumnjičenih za davanje i primanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo.

Devetero uhićenih u akciji "Hipokrat", među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi s najbližim suradnicima, zadržano je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu koji je udovoljio zahtjevu USKOK-a da se tijekom istrage pritvori manji dio od 76 osoba osumnjičenih za davanje i primanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo.

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela istražni zatvor je određen Dediju te Farmalovcima Jasni Majhen, Siniši Vujakliji i Dragutinu Ćaleti.

Dežurna istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda istražni im je zatvor odredila i zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke. Zbog toga je na mjesec dana zatvoreno i preostalih petero osumnjičenih koji su poslijepodne dovedeni na Županijski sud – Sanjin Kapetanović, Ana Brestovečki, Elma Jurić, Ana Puž i Ante Skender.

Istražni zatvor je, kako se neslužbeno doznaje, zatražen uglavnom za osumnjičenike koji tijekom jučerašnjeg i jutrošnjeg ispitivanja u sjedištu USKOK-a nisu željeli surađivati s tužiteljstvom.

U dosadašnjem dijelu istrage USKOK je ispitao 26 osumnjičenika, dok će preostalih 50 ispitati naknadno, kao i predstavnika tvrtke Farmal koja je također osumnjičena kao pravna osoba.

Istražna sutkinja odredila je da će se tijekom istrage ispitati 67 svjedoka.

U USKOK-ovom nalogu o provođenju istrage navodi se da su se Dedi, financijska direktorica Farmala Jasna Majhen te regionalni direktori sektora jug i sjever Siniša Vujaklija i Dragutin Ćaleta još 2009. dogovorili da će liječnicima koji pacijentima propisuju njihove lijekove davati novac i darove, u iznosu od pet do deset posto vrijednosti propisanih lijekova.

Zbog toga su zaposlili 22 osumnjičena zaposlenika i stručna suradnika koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, 49 osumnjičenih liječnika i jednoj ljekarnici davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćali putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnici kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Neslužbeno se doznaje da je o gotovo svim darovima i novcu pronađena detaljna dokumentacija koja je istražiteljima otkrila cijelu korupcijsku mrežu otkrivenu u akciji “Hipokrat”.

 

[infopunkt 5473 2]

[infopunkt 5473 3]

[infopunkt 5473 4]

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Predsjednik liječničkog sindikata smatra kako je jedino rješenje u situaciji – ništetni kolektivni ugovor.

Novosti

Ministar financija je na novinarsko pitanje o uhićenju predsjednika liječničkog sindikata rekao – Ne bavim se liječnicima.

Novosti

Dva sindikata u zdravstvu parafirala su novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata, čiji predsjednik Ivica Babić nezadovoljan ponuđenim ugovorom najavljuje nove sindikalne...

Novosti

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je danas da će od 1. siječnja svi zaposleni u javnom i državnom sektoru biti u jedinstvenom sustavu Centralnog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.