Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Iz HEP-a najavljuju moguće poskupljenje struje u travnju

Hrvatska udruga sindikata (HUS) oštro se danas usprotivila najavi poskupljenja električne energije, dok je iz HEP-a jedino potvrđeno da bi struja mogla poskupjeti od 1. travnja, ali još se ne zna koliko. HUS je protiv travanjskog poskupljenja struje smatrajući da je nedopustivo da “građani snose teret gubitaka izazvanih dugogodišnjim neracionalnim, a često i protuzakonitim poslovanjem HEP-a”.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) oštro se danas usprotivila najavi poskupljenja električne energije, dok je iz HEP-a jedino potvrđeno da bi struja mogla poskupjeti od 1. travnja, ali još se ne zna koliko. HUS je protiv travanjskog poskupljenja struje smatrajući da je nedopustivo da "građani snose teret gubitaka izazvanih dugogodišnjim neracionalnim, a često i protuzakonitim poslovanjem HEP-a".

U uvjetima u kojima su osnovne životne potrebe građana i poslovanje poduzetnika opterećeni ionako nerazumno visokim poreznim i drugim davanjima, poskupljenje struje izazvat će lavinu gospodarskih i socijalnih problema, upozorava HUS u priopćenju.

“Tu nema računice”

Nova otpuštanja radnika i daljnje smanjenje osobne potrošnje, kao posljedica najavljenog 10-postotnog poskupljenja, na kraju će za državu biti znatno skuplji od iznosa razlike u cijeni struje, tvrdi HUS.

Poskupljenje struje HUS smatra i moralno neprihvatljivim činom u trenutku “kada je izvjesno da je kriminalnim radnjama rukovodećeg kadra i ugovaranjem vrlo upitne nabavne cijene električne energije HEP-u nanesena velika imovinska šteta”.

Svaljivanjem gubitaka na leđa građana i poduzeća koja uredno izvršavaju svoje obveze poslala bi se jasna poruka da se rad i poštenje u ovoj zemlji ne isplate, jer nikad ne znaš kad će trebati krpati gubitke “remetinečkih menadžera”, kaže se u priopćenju.

Rast cijena energenata iznad HEP-ove moći

Iz HEP-a je pak izviješteno kako HEP još uvijek nije obavijestio Ministarstvo gospodarstva i Vladu o visini potrebnog povećanja cijene električne energije, već ih je “obavijestio o poskupljenju cijena energenata (plina) koje izravno i značajno utječu na povećanje troškova poslovanja, te o procjeni tog utjecaja na troškove”.

Vezano uz cijenu plina, još uvijek su u tijeku pregovori s Inom, tako da zasad ne možemo reći u kojem postotku ćemo predložiti povećanje cijene struje, poručuju iz HEP-a.

Sukladno relevantnim zakonskim aktima, HEP će proslijediti Vladi procjenu potrebne promjene cijena za regulirane djelatnosti, a konačna odluka je na Vladi, pri čemu Hrvatska energetska regulatorna agencija daje svoje mišljenje.

HEP će u procjeni visine cijena uzeti u obzir i ulaganja koja su nužna za izgradnju prijenosne i distribucijske mreže te gradnju proizvodnih objekata, naglašava se u priopćenju HEP-a.

S obzirom na dinamiku promjene cijena energenata kao i na tijek zakonom propisane procedure, promjena cijene mogla bi se ostvariti od 1. travnja 2010. godine, potvrđeno je iz HEP-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.