Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Izbjegnite zamke i ostavite dobar dojam na intervjuu za posao

Kako to nije uvijek jednostavno, dobro je proučiti naš popis najtežih pitanja na razgovorima za posao.

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali. Kako to nije uvijek jednostavno, dobro je proučiti naš popis najtežih pitanja na razgovorima za posao.

Navedena pitanja i odgovori preuzeti su iz knjige “Napuštajući tvrtku – kako preživjeti gubitak posla i uspješno pronaći drugi” Williama J. Morina i Jamesa C. Cabrere.

Recite mi nešto o sebi.

S obzirom na to da ovo pitanje često dolazi kao pitanje koje otvara intervju, odgovor ne bi trebao biti preopsežan – minuta-dvije bit će sasvim dovoljno. Idealno je spomenuti rane godine, edukaciju, prijašnja radna mjesta i nedavno iskustvo u karijeri. Kako je to pitanje za zagrijavanje, u njemu ne treba isticati ono najbolje.

Što znate o našoj organizaciji?

Mnogi hrvatski poslodavci žale se kako zaposlenici koji se javljaju na posao nisu ni pogledali web-stranicu tvrtke u kojoj traže posao. Idealan zaposlenik trebao bi uz osnovne podatke znati raspraviti i o proizvodu odnosno uslugama koje tvrtka nudi, prihodima, reputaciji, imidžu, ciljevima, problemima, stilu rukovođenja, ljudima, povijesti i filozofiji. Odgovor bi trebao pokazati da je zaposlenik posvetio neko vrijeme proučavanju tvrtke, ali i da je spreman doznati više.

Zašto želite raditi za nas?

Idealan zaposlenik odgovorit će na to pitanje povezujući s njime potrebe tvrtke u kojoj se prijavio za posao, tj. da je njegovo proučavanje pokazalo kako tvrtka radi stvari u kojima bi volio sudjelovati ili ga zanimaju. Npr. ako tvrtka ima izvrstan menadžment, da bi htio biti dio tog tima. Ako mnogo ulaže u razvoj i istraživanja, da bi htio stvarati nove stvari i da cijeni što se to u tvrtki potiče. Ako tvrtka naglašava financijsku kontrolu, odgovor bi trebao biti kako ima sklonost prema brojevima.

Ako odgovor na takva pitanja nije iskren, zaposlenik bi se i više od poslodavca trebao zapitati je li to doista posao za njega, jer bi u protivnom i poslodavac i on mogli postati nezadovoljni s vremenom.

Što vi možete a drugi kandidati ne mogu?

Često pitanje koje u praksi rijetko kad pruži zadovoljavajuće odgovore. Zbog načina na koje je postavljeno zaposlenik smije pokazati i manjak skromnosti.

Najbolje je govoriti o konkretnim prijašnjim uspjesima i nabrojiti neka postignuća te navesti vještine i interesa uz postignute rezultate iz kojih proizlazi vrijednost zaposlenika. Također je dobro sortirati prednosti, identificirati probleme i iskoristiti iskustvo i energiju za njihovo rješavanje.

Zašto bismo trebali zaposliti vas?

Odgovor bi trebalo dati razmišljajući o sposobnostima, iskustvu i energiji.

Što tražite kod posla koji želite?

Odgovor bi trebalo usmjeriti prema mogućnostima organizacije. Želja za dokazivanjem i prepoznavanje rezultata tvrtke dobar su odgovor koji bi trebao biti usmjeren prema mogućnostima radije nego prema osobnoj sigurnosti.

Dajte mi svoju definiciju pozicije za koju tražimo djelatnika.

Odgovor bi trebao biti kratak i usmjeren na zadatak. Prije odgovora potrebno je znati što sve radno mjesto uključuje i u protivnom pitati to osobu koja intervjuira prije davanja odgovora.

Koliko bi vam vremena trebalo da date značajan doprinos našoj tvrtki?

Budite realni. Recite da ste spremni truditi se od prvog dana, ali da je potrebno pola godine do godinu da upoznate organizaciju i njezine potrebe dovoljno da biste dali značajniji doprinos.

Koliko ćete dugo ostati kod nas?

Recite da ste zainteresirani za karijeru u organizaciji, ali priznajte da želite osjećati izazove kako biste u njoj ostali.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.