Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Slobodna zanimanja i obrti

Izvori financiranja obrtnika – što najprije učiniti i kome se obratiti?

Želite li zatražiti kredit za početak obavljanja djelatnosti, morate izraditi poslovni odnosno investicijski plan. U planu poduzetnik treba dobro analizirati tržište te utvrditi potrebe za svojom uslugom ili proizvodom, kao i iznos potreban za ulaganje u poslovni pothvat. Zagrebački obrtnici mogu se javiti četirima institucijama radi financijske pomoći…

Želite li zatražiti kredit za početak obavljanja djelatnosti, morate izraditi poslovni odnosno investicijski plan. U planu poduzetnik treba dobro analizirati tržište te utvrditi potrebe za svojom uslugom ili proizvodom, kao i iznos potreban za ulaganje u poslovni pothvat. Zagrebački obrtnici mogu se javiti četirima institucijama radi financijske pomoći...

Pitanje financiranja povezano je s financijskom infrastrukturom koja omogućuje obrtniku da brže dođe do potrebnoga kapitala za početak poslovanja.

Različiti izvori financiranja imaju i različite cijene (koštaju vas kamate, obrada kredita i rokovi otplate). Početnu fazu razvoja poduzetničke djelatnosti većina obrtnika financira vlastitim novcem, a poslije uključuju i ostale izvore.

Kvalitetan elaborat najvažniji

Želite li zatražiti kredit za početak obavljanja djelatnosti, morate izraditi poslovni odnosno investicijski plan. Na pitanje kako napraviti kvalitetan elaborat poslovnog ulaganja odgovorili smo ovdje. U planu poduzetnik treba dobro analizirati tržište te utvrditi potrebe za svojom uslugom ili proizvodom, kao i iznos potreban za ulaganje u poslovni pothvat.

Informacije o kreditiranju obrtnika početnika možete potražiti u sljedećim ustanovama (donosimo ih za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju):

1. Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Strossmayerov trg 3, Zagreb

2. Ured za gospodarstvo Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1

3. Ured za gospodarstvo Zagrebačke županije, Avenija grada Vukovara 72/V

4. Zanatsko-štedno-kreditna zadruga, Zagreb, Ilica 49.

Koja se osiguranja traže kod kredita?

Obrtnik mora kao osiguranje kredita ponuditi hipoteku na imovinu. Vrijednost hipoteke prema kreditu kreće se od jedan prema 1,3 do 1,5.

Bitno je da ne zatražite procjenu imovine prije nego što vam banka odobri kredit i savjetuje procjenitelja. Tako ćete proći jeftinije – smanjit ćete troškove procjene.

Ako pak nemate dovoljno vrijedne imovine, u dogovoru s bankom možete iskoristiti garanciju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo. HAMAG-ovo je sjedište u Ulici J. Deželića 7, a informacije potražite na internetskoj stranici www.hamag.hr.

Pročelnik gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo istaknuo nam je da osim dodjelom poticaja i razvojem poduzetničke infrastrukture njegov odjel obrtništvu pridonosi i izvanrednim sredstvima, ali samo za kvalitetne programe.

Dali smo milijardu kuna

– Većina od gotovo 17.300 obrta u gradu Zagrebu pripada djelatnostima trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva i prijevoza. Oni predstavljaju oko 17 posto svih hrvatskih obrta. Grad Zagreb do sada je svojim kreditnim programima, najviše za poslovne prostore i njihovo opremanje, odobrio više od 850 kredita ukupne vrijednosti od oko milijardu kuna, što je pridonijelo zapošljavanju više od 3500 ljudi – naglasio je Prežigalo.

– Grad Zagreb nažalost nema nijednu poduzetničku zonu, ima samo slobodnu – i već se dugo borim da se to promijeni jer je kao hrvatsko industrijsko središte jednostavno mora imati. No to ne znači da unatoč svim teškoćama nećemo pomagati obrtnicima s kvalitetnim poslovnim planovima, koje pozivam da mi se jave – zaključio je.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo...

Slobodna zanimanja i obrti

Obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo svoju ekspanziju.

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Financije

Do početka korona krize, rezidencijalno tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.