„Jačanje Centra tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“

Posloprimci se u potrazi za poslom najviše uzdaju u životopis

Jučer su u prostorima Predstavništva Europske komisije, Kući Europe predstavljeni rezultati projekta „Jačanje Centra tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“ kojeg je Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo u suradnji s Projektnim konzorcijem koji čine WYG savjetovanje d.o.o., Algebra d.o.o. i In2 d.o.o. Projekt se provodio u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.” te je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda s ukupnom vrijednošću od 3.686.250,00 HRK. Ukupno trajanje projekta je 15 mjeseci – od 30. prosinca 2014. do 30. ožujka 2016. godine.

Projekt je nadogradnja ranijeg projekta „Centar tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“ koji je proveden u okviru Komponente I IPA programa te je rezultirao uspostavom Centra tržišta rada HZZ-a i osposobljavanjem radnika HZZ-a i radnika drugih dionika tržišta rada u relevantnim znanjima i vještinama. Također, dao je doprinos daljnjem jačanju u Odjelu razvoja i obrazovanja radnika HZZ-a kroz razvoj ICT podrške, kao i novih i prilagođenih programa osposobljavanja trenera i radnika Zavoda te kroz uvođenje metoda „e-učenja“ i programa kombiniranog učenja.

Opći cilj projekta bio je podržati modernizaciju i jačanje kapaciteta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi se razvilo učinkovitije tržište rada u Hrvatskoj.

Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analizu pri Predstavništvu Europske komisije u RH istaknula je kako Europska komisija naglašava kako su jedan od glavnih problema tržišta rada u Hrvatskoj neusklađenost između ponude i potražnje, odnosno strukturna nezaposlenost. Tako je uz mjere aktivne politike zapošljavanja potrebno poticati i reforme obrazovnog sustava jer obrazovni sustav osigurava stjecanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada te je jamac dugoročnog rješenja neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada.

Mladen Vojković, direktor projekta, WYG savjetovanje d.o.o. naglasio je kako je prva faza projekta odrađena 2008. godine te kako će ovaj projekt doprinijeti da radnici Zavoda budu još bolji nego što jesu iako su i sada jako kvalitetni te imaju mnogo kompetencija.

Projekt „Jačanje Centra tržišta rada HZZ-a“ proveo se kroz tri komponente:

  • „Razvoj ICT podrške za Centar tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“,
  • „Razvoj kapaciteta trenera Centra tržišta rada HZZ-a u kreiranju i provedbi programa e-učenja i programa kombiniranog učenja“
  • „Razvoj kapaciteta radnika HZZ-a kroz programe e-učenja i programe kombiniranog učenja“

U okviru projekta razvijen je i postavljen E-learning portal Centra tržišta rada HZZ-a kao središnja virtualna lokacija za osposobljavanje radnika Zavoda. Treneri Centra tržišta rada i polaznici pilot-osposobljavanja podijelili su s uzvanicima iskustva stečena tijekom provedbe projekta.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ankica Paun Jarallah naglasila je kako se rad samog Zavoda za zapošljavanje vidi po statističkim brojkama, a manje se vidi rad samih zaposlenika Zavoda.  Također je istaknula kako je projekt dao dodatne vrijednosti za sustav Zavoda za zapošljavanje, dobre stvari za radnike te je svima učinio dostupnim alate i mogućnosti učenja, ali i razvoja. Napomenula je kako je potrebno ne samo učiti nove radnike, već i osvještavati znanje starih radnika.

Ravnateljica Zavoda, Ankica Paun Jarallah i ključna stručnjakinja Vanja Hazl podijelile su certifikate trenerima Centra tržišta rada koji su kroz programe e-učenja i programe kombiniranog učenja osposobljeni za rad.

Podijeli

Odgovori

Top