Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jakovina: Seljacima smo dali 2,2 milijarde kuna potpora! Prosvjed je neopravdan

Predviđeno je 2,46 milijardi kuna potpora i to će biti isplaćeno do 30. lipnja. Nikada hrvatski poljoprivrednici nisu dobili potpore u stopostotnom iznosu po stavkama koje su se isplaćivale, nego prema onome kako je planirano u proračunu, poručio je ministar poljoprivrede

Predviđeno je 2,46 milijardi kuna potpora i to će biti isplaćeno do 30. lipnja. Nikada hrvatski poljoprivrednici nisu dobili potpore u stopostotnom iznosu po stavkama koje su se isplaćivale, nego prema onome kako je planirano u proračunu, poručio je ministar poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da je Vlada isplatila većinu potpora za 2012. godinu te je ocijenio da je prosvjed poljoprivrednika na Markovu trgu neutemeljen, a obrazlažući zašto neće primiti izaslanstvo prosvjednika rekao je da za to nema potrebe jer je Ministarstvo nekoliko puta objasnilo situaciju.

Do 15. svibnja isplaćeno je gotovo 2,2 milijarde kuna potpora od predviđenih 2,46 milijardi kuna, što nikad u hrvatskoj povijesti nije bilo isplaćeno, kaže Jakovina.

Pored toga, donosen je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ide na ruku poljoprivrednim proizvođačima, a programom ruralnog razvoja proizvođačima će na raspolaganju biti gotovo 333 milijuna eura godišnje, navodi Jakovina.

Kaže da je legitimno pravo poljoprivrednih proizvođača iskazati nezadovoljstvo, ali ono treba imati argumente.

Ocijenio je da nije dobro govoriti o “seljacima” nego o manjem dijelu poljoprivrednih proizvođača.

Jakovina tvrdi da je unazad desetak dana dobio stotine mailova poljoprivrednih proizvođača koji su rekli da se ne slažu s ovakvim načinom iskazivanja nezadovoljstva i ne stoje iza ljudi koji se predstavljaju kao legitimni predstavnici seljačkih udruga i poljoprivrednih proizvođača.

Podsjeća i da je država omogućila reprogram dugova koje imaju poljoprivrednici.

Jakovina dodaje da je Ministarstvo kroz 2012. godinu podmirilo sve potpore iz prethodnih godina, a do 30. lipnja će biti isplaćena “zadnja lipa obveze” koju država ima i koja je predviđena proračunskim sredstvima.

Tvrdi da nije istina da država do 30. lipnja duguje seljacima ukupno 700 milijuna kuna. “Nikada hrvatski poljoprivrednici nisu dobili potpore u stopostotnom iznosu po stavkama koje su se isplaćivale, nego prema onome kako je planirano u proračunu”, rekao je.

Kaže da su određeni sektori kojima je potrebna dodatna pomoć s obzirom na izloženost koju imaju, a riječ je o mliječnom govedarstvu i ono je u postotku dobilo nešto više, a ostali su dobili između 65 i 75 posto iznosa potpora.

Upitan koliko će potpora biti isplaćeno do 30. lipnja, naveo je da je 90 posto potpora isplaćeno.

Na pitanje kako onda prosvjednici tvrde da su se morali odreći i do 40 posto potpora, odgovorio je da se pogleda tko, što i kako tvrdi.

Upitan za procjenu motiva prosvjednika, rekao je da nezadovoljnih ima uvijek kada se uvodi red u sustav.

Tristotinjak poljoprivrednika okupilo se jutros na Markovu trgu prosvjedujući uoči sjednice Vlada zbog neisplate svih poticaja i drugih problema u sektoru, tražeći da ih prime premijer, resorni i ministar financija kako bi s njima razgovarali o tim problemima.

Traže da im se do zakonskog roka, 30. lipnja, isplati još oko 36 posto potpora odnosno 700 milijuna kuna za prošlu godinu.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Ove je godine za kupovinu potpuno električnih vozila na raspolaganju 105 milijuna kuna.

Ekonomija

U ovo krizno vrijeme zbog pandemije COVID-19, zakoni se mijenjaju preko noći, tisuće zaposlenika je ostalo bez posla...

Ekonomija

Zagrebački Velesajam od 16. do 18. rujna ove godine organizira drugi po redu Zagreb Business Summit, kao središnje mjesto razmjene iskustava koje će okupiti...

Novosti

Tvrtka Conty plus, jedna od vodećih domaćih tvrtki srednjeg poduzetništva dobila je poticaje u iznosu od gotovo 800 tisuća kuna za informatizaciju poslovnih procesa....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.