Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jesu li hrvatski državljani konkurentni i spremni za rad u Europskoj uniji?

Većina ispitanika, njih 86 posto, vjeruje u bolju budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, 56 posto ih smatra da je hrvatska radna snaga konkurentna, a konkurencije stranih radnika boji se polovica ispitanika.

Većina ispitanika, njih 86 posto, vjeruje u bolju budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, 56 posto ih smatra da je hrvatska radna snaga konkurentna, a konkurencije stranih radnika boji se polovica ispitanika.

Većina (86 posto) vjeruje u bolju budućnost Hrvatske u europskoj zajednici – 41 posto ih smatra da će to potaknuti zapošljavanje domaćih radnika u inozemstvu, 30 posto se nada povećanju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta, a 15 posto očekuje da će doći do rasta domaćeg gospodarstva.

Većina ispitanika, njih 86 posto, vjeruje u bolju budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, 56 posto ih smatra da je hrvatska radna snaga konkurentna, a konkurencije stranih radnika boji se polovica ispitanika, pokazalo je istraživanje portala MojPosao o tome što hrvatski građani očekuju od ulaska u europsku zajednicu i što misle kakve će to promjene donijeti na tržištu rada.

Istraživanje je provedeno među više od 500 ispitanika. Većina ih (86 posto) vjeruje u bolju budućnost Hrvatske u europskoj zajednici – 41 posto ih smatra da će to potaknuti zapošljavanje domaćih radnika u inozemstvu, 30 posto se nada povećanju stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta, a 15 posto očekuje da će doći do rasta domaćeg gospodarstva. Nešto manje od polovice ispitanika (43 posto) smatra da će članstvo u EU potaknuti doseljavanje strane radne snage. Istodobno 38 posto ispitanih je mišljenja da ulaskom Hrvatske u EU neće doći do značajnijih promjena na tržištu rada, barem ne prvih nekoliko godina.

Iako članstvo u EU donosi nove mogućnosti za hrvatske radnike, 35 posto ispitanika posao će probati prvo pronaći u domovini, a u inozemstvo će ići samo ukoliko bude potrebno, a poželjne destinacije su Austrija i Njemačka. Gotovo jednako toliko ispitanika (34 posto) već je krenulo ili će krenuti u potragu za poslom u zajednici europskih država. Većinom je riječ o nezaposlenim građanima (44 posto) i studentima (26 posto), dok su najčešći razlozi za odlazak ‘trbuhom za kruhom’ bolja plaća (66 posto), nedostatak posla u Hrvatskoj (59 posto) i bolji uvjeti rada (57 posto). Znatno manji dio ispitanika, njih 19 posto, odlučan je u potrazi posla isključivo unutar Hrvatske.

Iako većina ispitanika (56 posto) vjeruje da je hrvatska radna snaga konkurentna na europskom tržištu, najviše ih je mišljenja da naš obrazovni sustav ne daje dovoljno znanja za izazove i potrebe europskog tržišta rada (45 posto). Četvrtina ispitanika (24 posto) smatra da hrvatski radnici nisu konkurentni, dok ih petina nije razmišljala o tome.

Gotovo polovica ispitanika (49 posto) smatra da ne bi imali problema s radom u Europskoj uniji kada je u pitanju poznavanje jezika. Pritom ih 69 posto kaže da nema problema s engleskim jezikom, dok je situacija s ostalim jezicima europske zajednice posve drugačija. Tek 16 posto ispitanika napredno poznaje njemački, 11 posto talijanski, a 4 posto španjolski.

Na pitanje hoće li se ulaskom u EU poboljšati radni uvjeti u Hrvatskoj (zaštita na radu, broj i plaćanje prekovremenih te ostali uvjeti radnog odnosa), 35 posto ih odgovara ‘da’, dok je 32 posto mišljenja da ulazak na to neće utjecati. Petina ih smatra da će ulaskom Hrvatske u EU radni uvjeti biti gori.

Kada je riječ o primanjima najviše ispitanika (34 posto) smatra da ulazak u EU neće utjecati na plaće, 28 posto ih misli kako će se smanjiti, a svega 15 posto da će plaće rasti.  Konkurencije stranih radnika boji se polovica ispitanika, dok ih se 41 posto ne boji gubitka posla radi dolaska stranaca. Strane konkurencije najviše se boje žene (52 posto) i zaposlenici sa srednjom stručnom spremom (54 posto).

Više od polovice ispitanika (56 posto) podržava zabranu zapošljavanja radnika iz zemalja koje će uvesti zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika. Za zabranu zapošljavanja radnika iz zemalja izvan EU je 32 posto ispitanika, dok je 24 posto za zabranu zapošljavanja radnika iz svih zemalja EU-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.