Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Josipović – umjesto „Tko je jamio jamio“, instalirati „Ili plati ili vrati“

Ako dođe do „osvježenja“ u Vladi, koja je najavila premijerka Jadranka Kosor, ona trebaju biti poticajna za njezin rad, istaknuo je danas predsjednik Ivo Josipović. Na pitanje novinara trebaju li „osvježenja“ u Vladi, predsjednik kaže da, ako premijerka kaže da trebaju, onda zasigurno trebaju. O ponudi mađarskog MOL-a za otkupom dionica malih dioničara Ine, predsjednik kaže kako se tu nema što prigovoriti, jer je sve u skladu s načelima tržišne utakmice.

Ako dođe do „osvježenja“ u Vladi, koja je najavila premijerka Jadranka Kosor, ona trebaju biti poticajna za njezin rad, istaknuo je danas predsjednik Ivo Josipović. Na pitanje novinara trebaju li „osvježenja“ u Vladi, predsjednik kaže da, ako premijerka kaže da trebaju, onda zasigurno trebaju. O ponudi mađarskog MOL-a za otkupom dionica malih dioničara Ine, predsjednik kaže kako se tu nema što prigovoriti, jer je sve u skladu s načelima tržišne utakmice.

Predsjednik je na novinarska pitanja odgovarao u sklopu tradicionalne “Kave s građanima” u Uredu predsjednika.

Ponudi mađarskog MOL-a za otkupom dionica malih dioničara Ine, kazao je Josipović, nema se što prigovoriti jer je u skladu s načelima tržišne utakmice.

– Međutim, naravno, tu bi trebalo vidjeti da li Vlada ima strateškog interesa i da li bi trebala nastojati da se dobije jednog dana većinsko vlasništvo Ine u hrvatske ruke. No, riječ je o tržišnoj utakmici u kojoj su pravila jasna – dodao je predsjednik.

Nismo izvukli pouku iz zadnje poplave

Govoreći o poplavama koje su ponovno pogodile Metković, rekao je kako je očito da se puno više moglo napraviti na prevenciji.

– Nažalost nismo izvukli pouku iz zadnje poplave – rekao je Josipović dodavši kako je nužno napraviti sve da se takve poplave više ne ponove.

Iako još nije detaljno proučio novi Zakon o HRT-u, kazao je kako, načelno, smatra da je riječ o razumnom kompromisu.

– Naravno, nadam se da je računica takva da zaista omogućava HRT-u kao javnom servisu da u punoj mjeri obavlja svoju funkciju, a s druge strane omogućava komercijalnim televizijama da na tržištu ostvare uvjete za svoje postojanje. Na načelnoj razini, čini mi se da je napravljen kompromis – dodao je predsjednik Republike.

Josipović se, odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo i na svoje jučerašnje izlaganje na savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji gdje je upozorio na negativne posljedice pretvorbe i privatizacije.

Ponovio je kako najnovije izvješće DORH-a pokazuje da je broj predmeta vezanih uz kriminal u pretvorbi i privatizaciji tri put veći no 2005.

„Ili plati ili vrati“, umjesto „tko je jamio jamio“

– Tu ima jako puno posla i mislim da je prevažna zadaća da barem oni najteži slučajevi povrede prava i uzurpacije, otimačine, budu sankcionirani i da se dokine ono načelo koje je do sada vrijedilo ‘tko je jamio jamio’ te da se instalira novo – ‘ili plati ili vrati’ – naglasio je.

Komentirajući u tom kontekstu rad Državne revizije ocijenio je kako je ona učinila što joj je bilo zadano, ali i zamjerio što nije podnosila kaznene prijave jer, ističe, Zakon o kaznenom postupku vrlo jasno govori da su državna tijela dužna prijaviti ona kaznena djela koja otkriju u obavljanju svoje dužnosti.

Sabor bez razloga ukinuo Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije

Državna je revizija, rekao je, do 2004. revidirala pola tvrtki, a onda je, upozorio je, Sabor iz nejasnih razloga, koji nisu opravdani, ukinuo Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije.

– Dalje državna revizija nije ni mogla raditi, a do tada, što se tiče revizije, izvješće je bilo prilično detaljno i vrlo informativno i daje podlogu državnim tijelima da nastave na sanaciji pretvorbe i privatizacije – ustvrdio je.

U sklopu druženja s građanima, Josipović je primio i grupu slijepih i slabovidnih mladih osoba koja mu je predstavila projekt multisenzorne Taktilne galerije za slijepe i slabovidne osobe, autorice Nataše Jovičić.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.