Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Josipović najpopularniji, rejtinzi SDP-a i HDZ-a u laganom padu

Političko istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama u Lijepoj našoj pokazalo je, ili dodatno potvrdilo, žabokrečinu koja vlada hrvatskom političkom scenom. Dvije najače stranke HDZ i SDP vode mrtvu utrku dok u ovom trenutku još samo HSS i HNS prelaze izborni prag na nacionalnoj razini.

Političko istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama u Lijepoj našoj pokazalo je, ili dodatno potvrdilo, žabokrečinu koja vlada hrvatskom političkom scenom. Dvije najače stranke HDZ i SDP vode mrtvu utrku dok u ovom trenutku još samo HSS i HNS prelaze izborni prag na nacionalnoj razini.

Najvažnije političke osobe u zemlji su predsjednik države, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnik vodeće opozicijske stranke Zoran Milanović. Velikoj trojci nije niti blizu četvrta politička funkcija u državi, predsjednik Sabora. Barba Luka očito je krenuo na svoj politički „put prema dolje“ koliko u stranci, toliko i u očima građana.

Josipović za građane najpozitivnija ličnost

Iznimka je novoizabrani predsjednik, koji je kao novo lice i političko osvježenje zasjeo na vrh ljestvice najpopularnijih političara u zemlji. Za 39,8% anketiranih građana Ivo Josipović je najpozitivnija politička ličnost, a svojim staloženim i racionalnim stavovima prvih tjedana svoga mandata uspješno je zamjenio dosadašnjeg miljanika građana, Stipu Mesića.

Prema CRO-Demoskopu trenutno vodeća stranka u Hrvatskoj, SDP u ovomjesečnom istraživanju izbor je za 31% hrvatskih građana/ki. Policijske optužnice protiv SDP-ovih visokih dužnosnika utjecale su i na izbor ove stranke u ovomjesečnom istraživanju stranačkog rejtinga – prošli mjesec rezultat je bio bolji 32,2%.

Jad i bijeda najjačih stranaka

Istovremeno, SDP je i dalje vodeća stranka s 6,7 postotnih bodova ispred HDZ-a, te 3 postotna poena više od rezultata postignutog u lipnju, odnosno prije odlaska bivšeg premijera.

HDZ je na drugom mjestu s izborom od 24,3%. Jadranka Kosor je uspjela stabilizirati podršku svojoj stranci na razini od oko 24% (najslabiji rezultat je njezina stranka zabilježila u istraživanju u rujnu kad je iznosila 21,9%, a najbolji u studenome 24,6%).

Ivo Sanader na vrhu krive liste

Ivi Sanaderu građani nisu oprostili političke vratolomije i spletke. Bivši premijer i dalje je najnegativniji političar Hrvatske iako se trend negativnog doživljaja postupno ublažava. Sanader je u posljednjem istraživanju nanegativniji političar u zemlji za 33,8% ispitanika, dok je zenit njegovog negativnog doživljaja bio nakon njegovog neuspjelog stranačkog puča u siječnju (50,9%).

Na drugom mjestu negativnih doživljaja političara su svi političari i to za 9% ispitanika. Na trećem je mjestu Zoran Milanović s izborom od 6,6% (prošli mjesec 5,9%), dok je odmah iza njega Jadranka Kosor s veliim porastom negativnog doživljaja u posljednjih mjesec dana (s 2,1% prije mjesec dana na sadašnjih 5,8%).


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.