Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Jovanović: Sindikati ne razumiju! [VIDEO]

Ministar je najavio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju te se ponovno osvrnuo na situaciju oko državne mature.

Ministar je najavio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju te se ponovno osvrnuo na situaciju oko državne mature.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović održao je konferenciju za medije u povodu početka javne rasprave o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju

Ipak, unatoč promjenama zakona najviše se ponovno govorilo o državnoj maturi, posebice onoj spornoj iz hrvatskog jezika.

Naime, ministar je i dalje pri stavu da je matura iz hrvatskog jezika imala pogreške i da je nužno promijeniti koncepciju testa. Predložio je da se nađu stručnjaci ministarstva i Nacionalnog centra za vrednovanje visokog obrazovanja te da nađu najbolje rješenje.

“Nešto nije u redu ili u testu, ili načinu provođenja programa, ili nastavnicima, te je zato potrebna analiza ispita”, rekao je Jovanović.

O samim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju o osnovnoj i srednjoj školi je istaknuo kako će se prema njima ukinuti ocjenjivanje na polugodištu, dat će se šansa učenicima trogodišnjih škola da nastave obrazovanje u četverogodišnjim školama te će se zabraniti stalno zapošljavanje nastavnika koji nemaju odgovarajuću vrstu i razinu obrazovanja.

[infopunkt 4621 2]

[infopunkt 4621 3]

Predloženim izmjenama ograničit će se i seljenje iz jedne škole u drugu na 31. ožujka te će škole financijske obveze nastale pravomoćnim presudama morati plaćati sa svog računa. Uvest će se i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a status učenika produljit će se godinu dana nakon završetka zadnjeg razreda kako bi se mladima dala šansa da razmisle hoće li nastaviti obrazovanje.

O optužbama sindikata, ministar je rekao kako oni imaju problema s razumijevanjem onoga što čitaju.

[infopunkt 4621 4]

[infopunkt 4621 8]

Sindikat proziva Jovanovića

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prozvao je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da je zbog državne mature digao puno buke nizašto.

”Prava istina o državnoj maturi je da je ministar digao mnogo buke nizašto. Rezultati su pokazali da su gotovo svi učenici znali odgovoriti na sporna pitanja iz testa hrvatskog jezika” rekao je predsjednik sindikata Branimir Mihalinec, koji smatra da je ministrovo miješanje štetno i politički loše.

 

Jednako lošom odlukom Mihalinec smatra i ministrovu najavu strukovne mature. ”To će nas u pogledu školstva vratiti 20 godina unazad” tvrdi. Ministrovu ispriku za preuranjene prijetnje sankcijama u sindikatu ne očekuju.

[infopunkt 4619 3]

[infopunkt 4619 4]

Sindikat proziva Jovanovića

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Ako tražiš trikove kako da ti ispiti državne mature prođu što lakše, donosimo ti 5 jednostavnih koje možeš primijeniti bez puno razmišljanja.

Edukacija

Iako smo već debelo zagazili u advent i od blagdanskog raspoloženja se ne može pobjeći, od 1. prosinca, otkad su otvorene prijave ispita državne...

Novosti

U glasu bivših studenata koji su napustili fakultetske klupe te se otisnuli u ‘stvarni svijet’ često se čuje nostalgija za tim danima. ‘Blago tebi,...

Edukacija

Osnovna prednost aplikacije 'Usporedi studije' je mogućnost odabira neograničenog broja studija za usporedbu, kao i kriterija prema kojima će korisnik rangirati studije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.