Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Kako brzo zapamtiti ime poslovnog partnera ili nadređenog?

Ponekad čak ni pet ponavljanja nije dovoljno da bi upamtili jedno ‘obično’ ime. Kada to shvatite istog momenta postajete nesigurni i nesvjesno se tijekom razgovora povlačite unazad

Ponekad čak ni pet ponavljanja nije dovoljno da bi upamtili jedno ‘obično’ ime. Kada to shvatite istog momenta postajete nesigurni i nesvjesno se tijekom razgovora povlačite unazad

Osloviti nekoga pravim imenom ili prezimenom ne samo da je znak dobrog odgoja nego i pametan poslovni potez. Krenite od sebe. Sigurno vam je drago čuti kada vas netko oslovi imenom. Kada uspijete upamtiti ime sigurniji ste u sebe. No, ponekad čak ni pet ponavljanja nije dovoljno da bi upamtili jedno ‘obično’ ime. Kada to shvatite istog momenta postajete nesigurni i nesvjesno se tijekom razgovora povlačite unazad.

Ovo bi se još moglo shvatiti u ležernom okruženju, na primjer, kad su vas prijatelji upoznali s trećom osobom negdje na kavi. Ali u poslovnom okruženju to nije prihvatljivo. Možda je baš ta osoba upravo nevjerojatno bitna za vašu karijeru i posao, i da ste se, što je još gore, s njom upoznali već nekoliko puta.

Kad nekoga oslovljavate imenom, simpatični ste, osvajate pažnju i, ponekad, ključne poene za posao iz snova! To je vrlo bitan znak poštovanja i priznajte sami sebi da oni koji znaju vaše ime imaju bolji tretman, zar ne?

Obratite pažnju – ovo bi trebalo biti jasno, ali često kad upoznajemo nekog, radimo upravo suprotno. Razmišljamo o tome što ćemo reći slijedeće, nismo fokusirani. Zato, pročistite misli i koncentrirajte se na osobu koja vam se predstavlja.

Ponovite njihovo ime – najbolje je odmah nakon predstavljanja reći: „Drago mi je, Tomislave!“ Pokušajte u razgovor ubaciti još koju rečenicu s imenom osobe koju ste upravo upoznali. Na taj način ćemo uklesati njihovo ime u naše pamćenje.

Koncentrirajte se na neku fizičku specifičnost lica osobe – kada se fokusiramo na krivi nos ili visoko čelo, ili neku drugu specifičnost lica, naš mozak prirodno lakše pamti ime te osobe.

Vizualizirajte ime – možda ga ispišite na čelu osobe koje ste upoznali ili ga ponavljajte u sebi razvlačeći slogove: To-mi-slav. Ve-ro-ni-ka. Mar-ti-na.

Smislite asocijaciju uz ime – čak je preporučljivo da asocijacija bude smiješna, jer je tako lakše pamtimo.

Ovi trikovi provjereno pomažu ali pod jednim uvjetom, a taj je da se želite sjetiti imena osobe koju ste upoznali.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.