Kako djeluje nesvjesno?

Ako nešto možete učiniti, ili sanjate o tome da to učinite – započnite. Smjelost ima u sebi genijalnost, moć i magiju.

Suvremena psihologija je u velikoj mjeri zanemarila čovjekovu sposobnost za promjenom i razvojem. Pozornost je uglavnom usmjerena na ono što je “abnormalno”. Napisano je mnogo knjiga o ljudskoj samodestruktivnosti. Tako stvorilo se kod običnih ljudi mišljenje da su krivnja, autodestrukcija, mržnja i slično normalne karakteristike ljudskog ponašanja. Čitajući takve knjige stječemo dojam da moramo pobijediti sve mračne sile iz svoje podsvijesti da bismo postigli zadovoljstvo i sreću.

Stvari ipak nisu tako crne. Iako nitko ne poriče da se u našemu nesvjesnom nalaze različiti negativni sadržaji, također ima i mnogo pozitivnoga. Freud je govorio o instinktu smrti, ali i o instinktu života. Instinkt života usmjerava nas prema sreći, zadovoljstvu, zdravlju i svemu što život čini vrijednim. Pitanje je samo kako ga iskoristiti.

Freud je govorio o nesvjesnome umu, a neki suvremeni autori smatraju da se ne radi o umu, nego o nečemu što je više nalik stroju. Taj stroj usmjeren je postizanju cilja. On nije ni pozitivan ni negativan i može postići bilo koji cilj, uspjeh i neuspjeh, sreću i nesreću. Sve ovisi o tome koji cilj smo mu postavili, odnosno o informacijama koje mu dajemo. Mislimo li o sebi loše, očekujemo li neuspjeh i ne vjerujemo u sebe, naše nesvjesno će se ponašati u skladu s tim informacijama i dovest će nas do cilja. Bit ćemo nesposobni i doživjet ćemo neuspjeh. Mislimo li o sebi dobro, vjerujemo li u sebe i očekujemo uspjeh, naše nesvjesno će nas dovesti do tog cilja. Bit ćemo sposobni i postići ćemo uspjeh.

Očekuje vas važan događaj?

Vježba: Generalna proba…

Ako vam predstoji važan događaj, primjerice razgovor za novi posao, sastanak s mogućim kupcem ili razgovor o nečemu do čega vam je jako stalo, možete primijeniti sljedeću tehniku.

Opustite se i zamislite situaciju koja vas očekuje. Vizualizirajte u mislima što će vam druga osoba reći, kao i ono što ćete joj odgovoriti. Odgovara li vam možete govoriti i na glas. Zamislite što više različitih situacija i vaših odgovora na njih.

Uživite se i osjetite ih kao da se upravo događaju. Budete li to dovoljno dugo radili, kada se stvarna situacija dogodi automatski ćete bez ikakva razmišljanja znati što učiniti. Vaš nesvjesni um učinit će to umjesto vas.

Iz knjige: Čuda se ipak događaju – Psihologija pozitivnog mišljenja

Autor(i): Majda Rijavec

Podijeli

Odgovori

Top