Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Kako objasniti dugu pauzu bez posla u životopisu?

Različiti su razlozi zbog kojih smo proveli neko vrijeme bez posla.

Različiti su razlozi zbog kojih smo proveli neko vrijeme bez posla. Neke su prinudne ili dobrovoljne, kraće ili duže, zbog zdravlja ili odmora, zbog djeteta ili zbog sebe, zbog stjecanja znanja ili pokretanja biznisa… Bilo kako bilo, u svojoj radnoj biografiji morat ćete popuniti ovu prazninu, jer svjesni ste da na papiru velika pauza ne izgleda baš dobro…

I dok mnogi stručnjaci predlažu da budete iskreni u vezi s tom, nazovimo je pauzom, web stranica PureWow.com donosi neke trikove kako da CV nema praznina, tako da budete zadovoljni i imate samopouzdanja na razgovoru za posao.

Za početak – nemojte pisati ništa u vezi s porodiljnim dopustom, niti bilo kakvim odsustvom. Preskočite to.

Organizirate biografiju po kategorijama – ne kronološki

Grupirajte iskustva po tipu (profesionalno, obrazovno, volonterski), ne po vremenu kada se dogodilo. To odvlači pažnju s perioda kada niste bili zaposleni, i stavlja fokus tamo gdje treba: na vašu ekspertizu.

Stavite samo listu relevantnog iskustva

O honorarnim ili volonterskim poslovima pišite samo ako imaju veze s poslom za koji aplicirate. I to znači da CV treba prilagoditi poslu za koji se prijavljujete. To naravno ne znači da treba pisati sve iz početka, ali neke dijelove treba premjestiti na dno ili skloniti ako nisu relevantni za vaš željeni posao, a neke istaknuti.

Pokažite samopouzdanje

Kada dođe do intervjua, budite otvoreni, ali koncizni i jasni kada govorite zašto ste se odlučili (ili bili prinuđeni) na pauzu. Na primjer, “Odlučio/la sam da ostanem kod kuće jer je to bilo najbolje za moju obitelj”, i tu ide točka, nema daljeg objašnjavanja. Zatim okrenite priču na to kako ste spremni za novi posao i puni elana da radite baš “tu i tu”. Bilo koji posao da je u pitanju, pokažite da time što ste napravili pauzu niste okrenuli leđa svemu, već da ste ostali u toku s trendovima i novitetima vezanim za područje kojim se bavite, i…

…Povezujte se kao da nikada niste otišli

Pozovite stare kolege na kavu i pitajte ih o svemu vezano za posao. Kad god možete, idite na seminare i konferencije. Gledajte TED govore. Upišite se na tečajeve i usavršite jezik i tehničko znanje. Čitajte sve novosti vezane za područje kojom se bavite. Drugim riječima, sve ono što ste pratili kada ste imali vremena dok ste sjedili na poslu. Tako ćete imati više samopouzdanja na razgovoru za posao, i nećete se osjećati kao da dolazite iz druge dimenzije.

I imajte na umu da sve što ste propustili možete i nadoknaditi. Ako ima volje i želje, naravno.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.