Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Kako plivati u poduzetničkim vodama EU?

Zasigurno ste se zapitali što točno znači biti građanin EU-a, koja su prava i mogućnosti koje članstvo donosi. Ako plivate u poduzetničkim vodama sigurno se pitate kako registrirati obrt ili tvrtku u Europskoj uniji.

Zasigurno ste se zapitali što točno znači biti građanin EU-a, koja su prava i mogućnosti koje članstvo donosi. Ako plivate u poduzetničkim vodama sigurno se pitate kako registrirati obrt ili tvrtku u Europskoj uniji.

U objašnjenju Delegacije EU u Hrvatskoj kaže se da se obrt ili tvrtka na prostoru čitave Europske unije mogu registrirati pod istim uvjetima koji vrijede za trgovačka društva, odnosno samozaposlene osobe koje su državljani države u kojoj se žele registrirati. To je zajamčeno takozvanom slobodom poslovnog nastana – jednom od četiri temeljne slobode jedinstvenog tržišta. Više informacija o postupku registracije valja potražiti u državi u kojoj se planira pokrenuti poslovanje. Zanimljiv je podatak da oko 99 posto svih privrednih subjekata u EU čine mali i srednji poduzetnici, a oko 90 posto njih su tvrtke koje imaju do 10 zaposlenika.

Tvrtke se također mogu javljati na natječaje raspisane u drugim državama članicama EU, jer europske tvrtke ravnopravno sudjeluju u javnim natječajima bez obzira u kojoj su državi članici EU-a objavljeni. Obavijesti o javnim natječajima institucija, agencija i drugih tijela EU-a na svim službenim jezicima EU-a u cijelosti se objavljuju na internetskim stranicama http://ted.europa.eu

Direktiva o radnom vremenu iz 2003. godine regulira jedno od temeljnih područja radnog prava u EU, koje je osnova socijalne zaštite u Europi. Ona utvrđuje minimalne uvjete koje svaka članica EU-a mora osigurati svakoj radnoj osobi. To su: maksimalno 48 sati rada tjedno, uključujući i prekovremene sate, pauza nakon šest sati neprekidnog posla, minimalno jedan dan neprekidnog odmora u tjedan dana, plaćeni godišnji odmor, maksimalno trajanje noćne smjene od osam sati dnevno. Direktiva predviđa i posebne odredbe za radnike u sektoru prijevoza, te za liječnike, ribare i druge.

Lider

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje...

Novosti

Posljednja istraživanja pokazuju da su među poslovnim korisnicima najzastupljeniji pozivi prema članicama EU te pozivi i surfanje dok se nalaze u roamingu EU.

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

EU fondovi

Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.