Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Kako potaknuti masovno usvajanje obnovljivih izvora energije optimizacijom potrošnje?

Kako doskočiti visokim cijenama i kakva je budućnost elektroenergetskog sektora razgovarali smo s gospodinom Stanislavom Chválom, direktorom Nano Energiesa.

Vrijeme je velikih promjena u energetskom sektoru što nas navodi na bržu reakciju i tranziciju prema pametnijem raspolaganju proizvodnjom i potrošnjom električne energije. Ove godine je na hrvatsko tržište ušla češka tvrtka Nano Energijes koja ima rješenja za optimizaciju proizvodnje i potrošnje električne energije, smanjenje ugljičnog otiska, ali i troškova proizvodnje i potrošnje električne energije što je u vremenu gospodarske krize veoma važno.

Kako doskočiti visokim cijenama i kakva je budućnost elektroenergetskog sektora razgovarali smo s gospodinom Stanislavom Chválom, direktorom Nano Energiesa.

Cijene energenata rastu, koliko daleko će ići, koji biste savjet dali tvrtkama?

Nažalost, nitko ne može točno reći kako će se cijene energije razvijati. Na neki način, to ovisi o nevidljivoj ruci tržišta. Naravno, danas bolju poziciju imaju i lakše se nose sa situacijom one tvrtke koje su se prije fokusirale na vlastitu energetsku neovisnost. Prije nekoliko godina cijene električne energije bile su negativne.

Trenutno, s povećanjem cijene plina i ukupnom nestašicom električne energije, ima dana kada se pređe 1000EUR/MWh. Nitko ne zna kakva će biti cijena u bliskoj budućnosti, međutim, uključivanjem više obnovljivih izvora energije (OIE) u mrežu možemo pretpostaviti visoku kratkoročnu volatilnost. Onima koji će moći odgovoriti na zahtjeve mreže bit će bolje. Savjetovali bismo zato svima da se usmjere što je više moguće na postizanje energetske neovisnosti, odnosno na ubrzanje ulaganja u obnovljive izvore energije. Osim prethodno navedenog, dodatni način za smanjenje operativnih troškova svakako je korištenje vlastitih kapaciteta za pružanje pomoćnih usluga.

Sve inteligentne tvrtke mogu najveće globalne izazove pretvoriti u prilike. Koje su se mogućnosti ukazale Nano Energies-u u ovoj krizi?

U Europskoj uniji izrađen je velik broj dokumenata koji se bave budućom integracijom obnovljivih izvora energije u mrežu. Zadani su ciljevi koje pojedine zemlje u EU-u trebaju ostvariti u roku od nekoliko godina zbog čega su gospodarstva aktivno počela raditi na postizanju svojih ciljeva. Ovo je izvrsna prilika za agregatore fleksibilnosti koji će tražiti svoje mjesto na tržištu u suradnji s Operatorima prijenosnog sustava, kako bi pomogli uravnotežiti mreže.

Tijekom krize cijene električne energije porasle su 10 puta. Energija je postala skupa, nestabilna roba i energetska fleksibilnost može donijeti veću vrijednost nego ikad prije. Na dnevnoj razini cijena pojedinih sati razlikuje se stotine eura po MWh zbog čega pametna predviđanja i upravljanje portfeljom, povezana sa stanjem uživo na energetskom tržištu, imaju veću vrijednost nego što su ikada prije imali. Za tvrtke to donosi veliku neizvjesnost i povećane troškove. Za nas to je prilika za implementaciju novih i kreativnih rješenja u proizvodnji i potrošnji energije.

STANISLA CHVÁLA, NANO ENERGIES, CEO

Energetski sektor se, kao što znamo, mijenja, koje su inovacije koje bi trebale omogućiti pametnije korištenje energije?

Jako je puno inovacija i nemoguće ih je sve navesti. Implementaciju inovativnih rješenja smatramo vrlo važnom jer će omogućiti bolji rad s energetskim podacima, što podrazumijeva i prikupljanje i procjenu podataka. Na primjer, ljudi koji koriste pametna brojila u svojim kućama imaju bolju preglednost nad potrošnjom energije što u konačnici dovodi i do racionalnije potrošnje energije te povezivanja s nekim drugim pametnim sustavima upravljanja koji će za krajnjeg korisnika dovesti do i dodatnih ušteda u potrošnji. Postoji ogroman neiskorišteni potencijal u optimizaciji potrošnje energije koji smo tek počeli iskorištavati.

Kako objašnjavate činjenicu da će se najveće promjene i ulaganja u elektroenergetski sustav u desetljećima koja dolaze dogoditi na strani krajnjih potrošača koji postaju proizvođači-potrošači?

Jedan od najboljih načina za postizanje energetske neutralnosti zemlje je poticanje i sufinanciranje izgradnje malih solarnih sustava. Na taj način prethodni potrošači električne energije postaju proizvođači, prvenstveno za vlastite potrebe. S obzirom na povećanje elektrifikacije općenito (toplinske pumpe, električna vozila, hlađenje itd.), ove trendove vidimo kao dobitnu kombinaciju. U konačnici, sve navedeno u određenoj mjeri smanjuje potrebne kapacitete za izgradnju novih velikih proizvodnih elektrana.

Živimo u vremenu velikih promjena, a tvrtke i svi ostali akteri suočeni su s izazovima globalizacije i liberalizacije na energetskim tržištima. Visoka volatilnost cijena energije i električne energije, stalne tehničke inovacije i nedovoljno znanje o novim financijskim instrumentima zahtijevaju nova i moderna znanja i inovativna rješenja. Što možemo očekivati “iz kuhinje” Nano Energies uskoro?

Naša je vizija jasna. Nano Energies podupire masovno usvajanje obnovljivih izvora energije optimizacijom potrošnje, kao i širu provedbu skladištenja energije. Slična će biti i niskonaponska (tj. kućna) optimizacija, ali u manjem opsegu. Dajemo podršku poslovnim modelima koji će osnažiti ljude da ulažu u solarne panele i baterije i eventualno omogućiti pojedinačnim vlasnicima kuća da stvarno zarađuju sudjelovanjem na energetskim tržištima što je prije bilo moguće samo velikim energetskim tvrtkama. Nano Energies podupirat će ove promjene svojim tehnološkim rješenjima kao što to i sada činimo.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.